Husk meg
Brukernavn
Passord

André Andersen

Bilde av André Andersen
Posisjon Keeper
Alder 53 år (10.10.1970)
Fødested Fredrikstad
Nasjonalitet NO Norge
Sesonger på a-lag 9
Obligatoriske kamper 127 (115 serie, 12 cup)
Andre klubber Trosvik IF (-1993). I tiden etter FFK: Sarpsborg FK (2002-05)

Biografi


Det er noen spillere som står som selv symbolene på ørkenvandringen i 2. divisjon på 90-tallet. André Andersen er en av dem.

Andy Kilner og André Andersen jubler over 1-0 mot
Sarpsborg 16. mai 1994. Foto: Geir A. Carlsson.

Som så mange andre FFK-spillere begynte André Andersen sin karriere I Trosvik IF. Keeperkjempen ble hentet til FFK før 1994-sesongen, og tok dermed over for Paal Stang som hadde blitt kåret til årets beste FFK-spiller året før.

Han kom til en klubb som lå nede med brukket rygg, og Andersen ble i FFK helt til Knut Torbjørn Eggen ble ansatt i november 2001 og klubben begynte sin klatring tilbake til norgestoppen.

I sin første kamp i 1994 ble han utvist etter 20 minutter. 

- Det var min aller første kamp på Stadion, og litt av en debut. Det kom to spillere alene mot meg og jeg handset utenfor 16-meteren. Kanskje litt urutinert av en den gang ung og nervøs keeper, men mål ble det ikke
, mimret han senere til Fredriksstad Blad.

I sin tid i FFK ble André Andersen både hyllet og utskjelt, og spillet varierte fra det spektakulært geniale til det håpløse. Han var klubbens kaptein i store deler av hans tid i FFK.

11. juni 1997 møtte FFK Sarpsborg borte i cupens 2. runde. André Andersen forærte SFK deres mål ved å glippe et enkelt innlegg mellom hanskene og rett i mål. Kampen endte uavgjort – i den påfølgende straffesparkkonkurransen stod André strålende og sørget for at FFK slo ut sarpingene, som den gang spilte i 1. divisjon.

I løpet av åtte år fikk han oppleve alt av opp- og nedturer 2. divisjonsfotball kan bringe med seg, blant annet det bitre 2-3-tapet borte mot Gjøvik i 2000.

- Nå vil jeg ikke spille fotball mer, sukket en fortvilet André Andersen til Fredriksstad Blad etter kampen.

5. august 2001. André Andersen hadde en tung dag på jobb
da Tollnes vant hele 6-3 på Stadion. Foto: Erik Hagen.

Sesongen 2001 ble preget av intern uro. Til hjemmekampen mot Stabæk II i august ble fem spillere, Tom Hammerborg, Anders Østli, Jørgen Pettersen, Jon Hermansen og André Andersen, utestengt fordi de hadde brutt klubbens disiplinærreglement om totalt alkoholavhold de siste 48 timer før kamp. Klubben nøyde seg med denne straffen, og så seg ferdig med saken etter kampen som FFK for øvrig vant 2-1.

2001 ble et tungt år for André Andersen. Etter en rekke ujevne kamper hentet klubben inn Norges gamle landslagskeeper Thomas Gill i august. Andersen tok utfordringen som en mann. 

- Ingen vet bedre enn meg selv at jeg ikke har levd opp til forventningene i enkelte av kampene. Jeg skal ta min del av ansvaret for at det har gått dårlig, men når det er sagt skal det også legges til at laget som sådan heller ikke har fungert som det skal i disse kampene
, sa han til Demokraten.

Thomas Gill forsvant like fort som han hadde kommet, men trener Glenn Rostad benyttet 2001-sesongen til å renske opp i stallen for å rydde opp i den rådende kulturen og få inn nye ansikter. André Andersen var blant de som ble bedt om å finne seg nye arbeidsgivere. Etter siste hjemmekamp, som endte med 0-4-tap for Nybergsund, sa Jon Forsberg følgende til Fredriksstad Blads Are Bye: 

- Jeg tror ikke ledelsen vet hva de gjør. Å få tak i slike typer som ”Herman” (Jon Hermansen), André, og Christer (Arnesen) er ikke gjort over natta. Det er de som bygger miljøet i klubben
.

Etter 116 seriekamper for FFK gikk ferden videre til 3. divisjonsklubben Sarpsborg FK. André Andersen var derimot ikke bitter for måten han var blitt behandlet av sin gamle klubb, og han har beholdt sitt sesongkort på Fredrikstad Stadion. I 2002 spilte han seg selv i FFKs jubileumsrevy.

- André skal representere alle de utflyttede FFK-spillerne som har havnet andre steder i verden. At han endte opp i Sarpsborg, er noe som vil bli berørt under revyen, fortalte revysjef Pål Nielsen til Fredriksstad Blad.

En slags oppreisning for behandlingen han hadde fått i 2001 fikk Andersen i 2004 da han ble hentet tilbake til FFK på lån 11. oktober og ut sesongen. Han spilte ingen kamper, men fikk oppleve et FFK som berget plassen i Tippeligaen etter en dramatisk sluttspurt.

Etter fire år i Sarpsborg begynte ryggen å skape problemer for André Andersen. Etter 2005-sesongen fikk ikke Andersen fornyet sin kontrakt med SFK.

André Andersen er utdannet elektriker. Andrés lillebror, Jon-Petter Andersen, jobber for øvrig som markedskonsulent i FFK.

Oppdatert: 1. mai 2009

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340