Husk meg
Brukernavn
Passord

2 Pål André Czwartek

Bilde av Pål André Czwartek
Posisjon Forsvar
Alder 49 år (25.04.1975)
Fødested Askim
Høyde 181 cm
Vekt 77 kg
Nasjonalitet NO Norge
Kontrakten utløper 31.12.2009
Sesonger på a-lag 12
Obligatoriske kamper 282 (244 serie, 36 cup, 2 e-cup)
Andre klubber Askim FK, Sarpsborg FK (-1995), Moss FK (1996-97)

Biografi


Det hører til sjeldenhetene at spillere blir i en klubb i ti år i disse dager. Heldigvis finnes det fortsatt spillere som Pål André Czwartek.

Askimgutten ble hentet fra Moss i 1998 av FFK-trener Bjarne Rønning. Det var faktisk Knut Torbjørn Eggen som var den direkte årsaken til at Czwartek endte opp i plankebyen. Den daværende Mossetreneren mente at forsvarsspilleren hadde godt av å bytte klubb for å få spilletid.

I FFK ble Pål André Czwartek snart fast inventar i forsvarsrekka. Der har han blitt siden.

I begynnelsen av FFK-karrieren fungerte han både som midtstopper og høyreback, men etter hvert ble det klart at det var på backplass hurtigheten hans kom best til rette.

Czwartek debuterte foran 150 tilskuere mot Drøbak/Frogn på Folkevang grusbane 22. april 1998. Det var første runde i cupen og kampen endte med 4-0 seier til FFK etter at Drøbak/Frogn hadde blitt tildelt to røde kort. Tidligere FFK-ringrever som Jon Hermansen, Tom Freddy Aune, Morten Simensen og Jon Forsberg var å finne i startelleveren.
- Jeg husker faktisk kampen når du nevner det. Det var en veldig dårlig bane, men vi vant likevel fullt fortjent
, fortalte Pål André Czwartek senere til ffksupporter.net.

Pål André var i mange sesonger regnet som en av FFKs beste spillere, og sent på 90-tallet gikk stadig ryktene om at større klubber var interessert i FFKs hurtige back. Men Czwartek var trofast mot FFK og fikk til slutt betaling for det.

"PAC" har aldri vært redd for å ta i et tak. Foto: Trond Thorvaldsen.

Sesongene 1998-2001 ble bare nesten-sesonger for FFK.

- Den første sesongen var vi kun tre mål fra å klare det. Vi vant stort borte i Larvik, men Ørn-Horten gjorde jobben sin mot Råde i siste serierunde. Jeg husker vi møtte supporterne deres på kaia, da vi skulle gå på Bastøferjen. Det var tungt, fortalte han senere.

I 2000 ledet laget 2-0 over Gjøvik/Lyn på bortebane i den siste og avgjørende kampen, men klarte på mystisk vis å rote bort seieren i 2. omgang.

- Kampen mot Gjøvik/Lyn er noe av det bitreste jeg har vært med på. Vi ledet 2-0 ved pause og så fikk Stian Johnsen muligheten til å punktere matchen. Han lobbet perfekt over keeper. Ballen fikk en merkelig sprett og gikk i tverrliggeren.

I 2002 kom Knut Torbjørn Eggen inn som FFK-sjef, og dermed begynte FFK-oppturen.
- Jeg følte det skjedde noe i FFK den dagen Eggen ble ansatt. Jeg hørte på radio-overføringen fra pressekonferansen da han ble ansatt. Jeg jublet i bilen, selv om jeg visste at det ikke var gunstig for meg, fortalte Czwartek senere til Fredriksstad Blad.

Samme år fikk han endelig oppleve opprykk med FFK etter mange mislykkede forsøk. Etter 7-1 over Kvik Halden var opprykket så godt som i boks.

Ville du kjøpt bruktbil av denne mannen? Foto: Jørgen Grytøyr.

- Jeg husker jeg syklet til kampen og ble møtt av et folkehav utenfor Stadion. Det var en litt merkelig følelse. Tross alt hadde jeg drømt om opprykk med FFK i fem år. Nå skjønte vi at dette var sjansen vi måtte gripe, mimret han fem år senere. Han hadde tidligere feiret opprykk med Moss, Sarpsborg og Askim.
- Men jeg har vært i FFK i fem år og derfor betyr dette enormt. Vi har ventet og ventet på denne dagen, så da skal det være lov å feire. Litt ekstra
, jublet han til Fredriksstad Blad etter den avgjørende seieren mot Stabæk 2.

Borg Fotball sto klare til å sikre seg den kontraktsløse høyrebacken, men i stedet signerte han en ny ettårskontrakt med FFK. Czwarteks arbeidsgiver Handelsbanken stilte seg positive til å gi ham en 60 prosents stilling slik at han kunne konsentrere seg mer om fotballen.
- Vi er glade for å beholde ham, og det er også positivt å ha Fredrikstad-gutter i troppen…..æh, han har jo bodd her så lenge nå at han er det?
, sa en fornøyd Harry Hansen til Fredriksstad Blad.

I 2002 fikk PAC endelig oppfylt drømmen om opprykk fra 2.
divisjon. Her mottar han folkets hyllest etter den avgjørende
kampen mot Stabæk 2 sammen med Roger Risholt
(til venstre), Lars Petter Hansen og Markus Ringberg.
Foto: Geir A. Carlsson.

I 1. divisjon i 2003 gjorde Pål André Czwartek sin beste sesong så langt, og endelig fikk nestoren oppleve drømmen: opprykk til Tippeligaen. Etter sesongslutt fikk supporterne en gledelig beskjed, Czwartek skrev under på en kontrakt som bandt ham til FFK ytterligere to år.
- Pål er en spiller vi ønsket å ha med videre. Jeg er imponert over hans prestasjoner denne sesongen. Faktisk også litt overrasket, i positiv forstand. Ikke det at jeg ikke har hatt tro på Pål, men at han skulle være så god over tid, hadde jeg ikke ventet. Han har holdt nivået oppe hele veien og levert en strålende sesong"
,
sa Knut Torbjørn Eggen til Fredriksstad Blad.

Hovedpersonen selv var også fornøyd.
- Det er veldig hyggelig at ting gikk i orden. Det føles godt å ha tillit hos treneren, men neste år blir konkurransen tøffere. Så det er bare å trene enda mer. Det er min arbeidsgiver Handelsbanken som sørget for at dette gikk i orden. Neste år trapper jeg ned til 50 prosent for å kunne trene på linje med de andre.

Høyrebacken klarte overgangen til Tippeligaen med bravur. Han spilte samtlige 26 seriekamper, og kunne sammen med lagkameratene feire fornyet kontrakt etter en fantastisk høstspurt.

Czwartek ble etter 2005-sesongen veid og funnet for lett av daværende FFK-trener Egil Olsen. Men da ”Drillo” plutselig valgte å trekke seg tilbake og Eggen igjen overtok hovedansvaret, var det igjen rom for den populære spilleren i FFKs tropp. Sin 200. kamp spilte han mot Kongsvinger i NM 3.runde 5.juli 2006. Noen markering ble det derimot ikke fra klubbens side, jubileet hadde FFK glemt.
- Klubben er altfor dårlige til å sette pris på slike ting. Jeg husker at jeg spilte min 100. kamp for FFK og var skikkelig giret på å vise meg frem, men klubben hadde ikke registrert det. Det er ikke det at det er så viktig for meg med oppmerksomheten, men det er både hyggelig og morsomt å bli gjort oppmerksom på slike ting. Da gir man gjerne litt ekstra i akkurat den kampen
,
sa Czwartek til ffksupporter.net.

Oppmerksomhet ble det derimot til gangs senere samme år. 12. november kunne han sammen med resten av FFK-spillerne heve klubbens 11. kongepokal etter 3-0 over Sandefjord i NM-finalen på Ullevål.

Norgesmester Pål Andre Czwartek sammen med Bjørn Jensen og kaptein John Anders Bjørkøy. Foto: Jørgen Grytøyr.

Da FFK spilte sin siste kamp på gamle Fredrikstad Stadion 5. november 2006, hang det et banner over hovedtribunen med et klart budskap: "Ett år til Pål André". Supporterne fikk ønsket sitt oppfylt og vel så det. 13. desember ble det klart at "PAC" hadde signert en toårskontrakt. Og denne gangen var det ikke snakk om å kombinere toppfotball med en deltidsjobb. Forsvarskjempen hadde sagt opp jobben og blitt fotballproff!

Klar beskjed fra Plankehaugen da FFK spilte 1-1 mot
Rosenborg i den siste kampen på gamle Fredrikstad Stadion.
Foto: ffksupporter.net.

Klubbdirektør Morgan Andersen var storfornøyd med at Czwartek ville bli med videre.
- Det er kjempebra. Pål André er på mange måter en kulturbærer i klubben. Han har vært der i mange år og har vært med siden oppturen startet. Han har egentlig bare blitt bedre og bedre, sa Andersen til Fredriksstad Blad.

Under Anders Grönhagen har Pål André Czwartek hatt full tillit, og han har vært det soleklare førstevalget på høyre back. Sesongen 2007 var muligens Czwarteks beste som FFK-spiller, og storspillet fortsatte i 2008 selv om han fikk konkurranse om plassen av nyinnkjøpte Jan Tore Ophaug. Sin 100. eliteseriekamp spilte han da FFK klarte 1-1 borte mot Viking 7. juli 2008.

På banen har han sin styrke i tempoet. Personlig rekord på 40 meter er 4,78. Han har også hvert tilegnet seg en god dose erfaring. Defensivt er han god til å bryte ned motstandernes spill, og han er også flink til å komme på offensive løp.

At Pål André er tøff å møte også utenfor banen fikk Markus Ringberg oppleve i 2002. Før seriestart var FFK på treningsleir i Portugal.
- Vi kjørte en 10-kamp og den ene øvelsen var "rævkrok". Jeg var plukket ut til å møte Markus fra det andre laget, som skulle være den antatt sterkeste. Derfor tok jeg i det jeg kunne, forklarte en lettere brydd Czwartek til Fredriksstad Blad. Resultatet for Ringberg var en hamstring-skade og to uker på sidelinjen.

Privat er Pål André en trivelig fyr og ofte beskrevet som "svigermors drøm". Ordene i sysakene har han også. I 2004 ble det kjent at FFK hadde et internt reglement, og spillere som kom for sent til trening, ble slått tunnel på på trening, hadde på mobilen under møter, kom for sent til  kamper eller bruker feil tøy eller sko måtte betale en viss sum til bøtekassa. Pengeinnkrever Steinar Sørlie kunne fortelle til Dagbladet at pengene skulle brukes til en tur for spillerne.
-
Roger Helland og Pål André Czwartek har bidratt med minst. De gjør minst tull og ligger an til gratistur.

To klubblegender på gamle Fredrikstad Stadion,
Roar "Pontus" Johansen og Pål André Czwartek.
Foto: Jørgen Braastad.

I mars 2008 kåret alltid like pålitelige Se&Hør Czwartek til FFKs mest sexy spiller. Totalt av alle Tippeligaens spillere kom han på en solid 10. plass.
- Det er som jeg blir våt der jeg skal være tørr og tørr der jeg skal være våt..., mente jurymedlem og Great Garlic Girl Terje Schrøder. 

Dagbladet 12. september 2008 hadde en reportasje om Tippeligaens mest lojale spillere. En av dem som ble trukket fram var Pål André Czwartek.
Pål André Czwartek (33) har vært med på hele Fredrikstad-eventyret. Han debuterte i 1998, da klubben var i 2. divisjon - og nå er han med FFK inn i høstens spennende gullkamp.

Evigunge Pål André har foreløpig ingen planer om å trappe ned. Fredag 26. september 2008 signerte han en ny ettårskontrakt, og han er dermed klar for sin tolvte sesong i FFK-trøya.
- Vi har hatt noen samtaler den siste tiden og ble enige om ny kontrakt fredag. Det er veldig hyggelig og bra for klubben at Pål Andre er med videre, sa sportslig administrativ leder, Per Morten Haugen, til klubbens hjemmesider.

Ved serieslutt kunne FFK-veteranen feire sin og FFKs første tippeligamedalje noensinne.

Les mer om Pål André Cwartek:
Spillerprofil FFK
Wikipedia

Oppdatert: 26. mars 2009

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340