Husk meg
Brukernavn
Passord

Tom Morten Hammerborg

Bilde av Tom Morten Hammerborg
Posisjon Midtbane
Alder 53 år (23.01.1971)
Fødested Lørenskog
Høyde 177 cm
Vekt 70 kg
Nasjonalitet NO Norge
Sesonger på a-lag 2
Obligatoriske kamper 40 (34 serie, 6 cup)
Andre klubber Ullern, Lørenskog, Skeid (-1996), Odd Grenland (1998-2000), IK Start (2000), Moss FK (2000). I tiden etter FFK: Pors Grenland (2002), Lisleby FK (2007), Østsiden IL (2007-08)

Biografi


Lørenskoggutten Tom Morten Hammerborg kom fra Skeid sammen med Hjalmar Johansen før 1997-sesongen, men der Johansen forble en nøkkelspiller for den falne aristokraten gjennon flere tunge år, valgte Hammerborg å forlate FFK etter én sesong for å prøve lykken i eliteserieklubben Odd.

Etter to skadeplagede år i Skien, satte midtbanespilleren noe som må nærme seg norgesrekord i overganger i løpet av 2000. Han spilte de fire første kampene for Odd, før han ble hentet til Kristiansand og IK Start. Oppholdet på Sørlandet ble derimot ingen suksess, og etter bare fem kamper reiste han tilbake til Østfold og signerte for Moss. Her ble det også kun fem kamper, og ved sesongslutt 2000 var Tom Morten Hammerborg klubbløs.

FFK kastet seg raskt inn i kampen for å få den rutinerte midtbanespilleren tilbake til plankebyen, og 26. mai 2001 skrev han under en kontrakt ut sesongen. Noen dyr spiller ble han ikke. Hammerborg ville ikke få lønn, kun kjøregodtgjørelse.

- Jeg mister ikke trygden for å si det sånn. Men jeg ønsker å få noen kontakter gjennom FFK, slik at jeg kan få meg en jobb. Det er det som er målet, å kunne få meg en jobb i halv stilling, og ved siden av spille fotball
, fortalte han Fredriksstad Blad.

Tom Hammerborg har scoret på straffe hjemme mot Eik Tønsberg
4. juni 2001. FFK vant 5-3. Keeper Espen Pettersen fortviler.
Foto: Trond Thorvaldsen

Hammerborg hadde ikke spilt fotball på et halvt år og var ikke i kampform da han kom til FFK. Ikke før i den syvende serierunden kom han på banen, men allerede i neste kamp, hjemme mot Eik Tønsberg markerte han seg med to scoringer da FFK vant 5-3. Det siste målet satte han inn på kampens andre straffe etter å ha bommet på den første fem minutter tidligere.

- Nervøs? Nei... Du vet, fotball er ikke farlig. Dessuten er det ikke stor sjanse for å bomme på to straffespark på rad
, humret en fornøyd matchvinner til Fredriksstad Blad etter kampen.

FFK kjempet i toppen gjennom store deler av sesongen 2001, men måtte til slutt ta til takke med en beskjed 4. plass, tre poeng bak avdelingsvinner Tollnes.

Sesongen hadde også hatt sin dose intern uro. Til hjemmekampen mot Stabæk II i august ble fem spillere, Tom Hammerborg, Anders Østli, Jørgen Pettersen, André Andersen og Jon Hermansen, utestengt fordi de hadde brutt klubbens disiplinærreglement om totalt alkoholavhold de siste 48 timer før kamp under 30-årsdagen til Jon Forsberg. Klubben nøyde seg med denne straffen, og så seg ferdig med saken etter kampen som FFK for øvrig vant 2-1.

"Bryggepromenaden er et populært sted for byens befolkning. Jon Forsberg kunne kanskje valgt en mer usjenert plass til sin 30-års feiring"
, kommenterte Fredriksstad Blad tørt.

Sesongenavslutningen ble turbulent da det ble kjent at trener Glenn Rostad ikke fikk forlenget sitt engasjement i klubben etter at han først hadde blitt forespeilet en rolle i Knut Torbjørn Eggens trenerteam. Tom Hammerborg var en av mange spillere som tok Rostad i forsvar.

- Du behandler helt enkelt ikke mennesker slikt. Dette er en skandale og nok et bevis på mangel av profesjonalitet
, sa Hammerborg til Fredriksstad Blad. Oslogutten var heller ikke overbevist om at ansettelsen av Eggen som hovedtrener var noen god løsning.

- Det er liten tvil om at Eggen er en dyktig trener. Han vil garantert være en kapasitet for FFK. Men jeg er ikke så sikker på at det nettopp det klubben trenger akkurat nå.

- Så du synes ikke det var riktig av FFK å gi ham jobben som trener?, undret F-Bs Vidar Henriksen.
- Det jeg prøver å si er at det er på den administrative siden klubben bør styrkes. Det er klubbens akilleshæl. FFK har opp gjennom årene hatt en rekke trenerkapasiteter, men uten at det har gitt resultater. Det jeg synes er viktig er at de bør ha en administrasjon som kan tilrettelegge ting, slik at det skal bli enklere for den sportslige biten å fungere.

I løpet av et halvt år i FFK hadde Hammerborg funnet mye å sette fingeren på.

- Problemet i dag er at de som jobber på den administrative siden ikke har tid til å gjøre den jobben de skal utføre. Derfor er det trist at Eggen ble trener og ikke den administrative lederen klubben nå så sårt hadde trengt.
- Hvis klubben skal oppnå sportslige resultater, så bør den administrative biten ligge en eller to divisjoner høyere enn det sportslige. Slik det er i dag, er det ingen forskjell.

Leder for FFKs sportsutvalg, Geir Bakken, var ikke enig i Hammerborgs kritikk.

- Det er ikke overraskende at dette utspillet kommer fra Tom Hammerborg. Han sier mye og det ofte. [...] Hadde Tom lest FFKs handlingsplan for de kommende fem år, så hadde han forstått at vi jobber seriøst med å styrke administrasjonen. Med Eggen har vi fått en viktig brikke på plass, men vi er fullstendig klar over at vi må styrke både administrasjonen og hele organisasjonen ytterligere for å nå målene, sier han.

Tom Hammerborg fikk ikke forlenget kontrakten med FFK, og i 2002 gikk han over til å bli spillende daglig leder i Pors Grenland. Familien Hammerborg bosatte seg etter hvert på Lisleby, og i 2007 gjorde Tom Hammerborg et fotball-comback for Lisleby FK. Sommeren 2007 meldte han overgang til Østsiden IL.

Oppdatert: 26. mars 2009

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340