Husk meg
Brukernavn
Passord

Tom Freddy Aune

Bilde av Tom Freddy Aune
Posisjon Angrep
Alder 53 år (03.06.1970)
Fødested Fredrikstad
Nasjonalitet NO Norge
Sesonger på a-lag 8
Obligatoriske kamper 139 (132 serie, 7 cup)
Andre klubber Lisleby FK (1988-89), Sogndal Fotball (1994-95), Sarpsborg FK (1999-2000)

Biografi


Etter å ha vært en toneangivende spiller gjennom noe av FFKs mørkeste år, er Lislebygutten Tom Freddy Aune nå tilbake som en del av klubbens trenerteam.

Aune er født i Oslo, og sparket fotball i to år for Enebakk på lilleputtstadiet. Familien flyttet derimot raskt til Lisleby, og han gikk etter hvert gradene i LFK. Som juniorspiller sørget han i 1988 for 38 mål på 39 kamper. Samme år debuterte han for klubbens A-lag, og i 1989 fikk den særdeles raske og målfarlige angrepsspilleren sitt store gjennombrudd med 22 fulltreffere (ingen straffer, ingen på hodet).

Storspillet vekket interessen til FFK, og før 1990-sesongen meldte 19-åring overgang til rødbuksene.

Det gikk tungt for både Aune og FFK i hans første sesong. Laget havnet på en svak 8. plass i daværende 2. divisjon og scoret bare 18 mål på 22 kamper. Unge Aune sto for tre av disse, men pressen spekulerte i om hurtigheten hans faktisk ødela for ham. Lynvingen spolerte en rekke sjanser i løpet av sesongen fordi han rett og slett løp fra ballen.

Året etter kjempet FFK i toppen gjennom store deler av sesongen, men måtte se kvalifiseringsplassen ryke på overtid i siste serieomgang. Tom Freddy Aune hadde vist seg som en målfarlig spiller og sørget for ni av FFKs mål. Bare stortalentet Sander Solberg hadde flere med ti.

- Det er nok året jeg har best minner fra, fortalte Tom Freddy Aune til ffksupporter.net i mai 2009.
- Jeg tror laget hadde en snittalder på 21 år, og en åtte-ni spillere på laget spilte senere i eliteserien for andre lag. Vi snakket mye om at vi kunne møte Brann med Per Egil Ahlsen i kvalikken. Det hadde vært tøft, men vi var overbevist om at vi kunne slå dem. Så sultne og fulle av selvtillit var vi det året. Men så glapp det i siste serierunde selv om vi slo Sandefjord 8-2.

FFKs dårlige økonomi hadde etter hvert begynt å gjøre seg gjeldende. I 1991 ble det blåst liv i aksjeklubben "Det årnær sæ" som i 1987 hadde skaffet klubben 80.000 kroner. Nå ble det tilført nye friske penger. I bytte fikk aksjeklubben eiendomsretten til FFKs to største talenter: Fredrik Gulliksen og Tom Freddy Aune. Ved salg av disse, og tre andre spillere, skulle pengene være øremerket nye spillerkjøp.

Sesongen 1992 ble et katastrofalt år for Fredrikstad Fotballklubb. Laget skrapet bare sammen 14 poeng på 22 kamper, og allerede seks runder før slutt var nedrykket et faktum. For første gang skulle aristokraten i norsk fotball spille på tredje nivå.

Tom Freddy Aune (til høyre) sammen med
Morten Simensen, en annen markant
FFK-skikkelse under tiden i 2. divisjon. Foto: ukjent

En rekke spillere forlot FFK etter det sjokkerende nedrykket, men Tom Freddy Aune valgte å gå løs på en ny sesong. Selv om han ble klubbens toppscorer med ti mål, holdt det ikke til mer enn en 2. plass bak Jevnaker.

Angrepspilleren valgte deretter å prøve lykken hos eliteserielaget Sogndal, og han fikk 19 seriekamper for laget fra saftbygda i løpet av 1994.

SIL rykket ned fra Tippeligaen samme år, og allerede i august 1995 valgte Tom Freddy Aune å reise hjem til fødebyen.

- I Sogndal spilte jeg med veldig gode spillere, blant andre Tore André og Håvard Flo. Rent fotballmessig hadde jeg nok hatt større utbytte av å bli i Sogndal, men som fotballspiller må man av og til ta noen valg. Skole og familie veide tyngst, og derfor reiste jeg tilbake til FFK som jeg på alle måter følte var min klubb.

Aune ble i FFK i ytterligere fire sesonger, men laget lyktes aldri å ta steget opp fra 2. divisjon. Et ødelagt kne satte ham riktignok utenfor nesten hele 1997-sesongen. To operasjoner måtte til for å reparere beinet, og til sammen tilbragte han 18 måneder på sidelinjen.

Etter 1998-sesongen valgte angrepsspilleren i stedet å prøve lykken i Sarpsborg FK. Her ble han i to år før han la støvlene på hylla.

Ved årsskiftet 2000/01 ble Tom Freddy Aune engasjert som trener for det nystartede Byprosjektet. Da hadde han allerede i flere år arbeidet som lærer ved idrettslinjen på Frederik II vidergående skole. I 2002 tok Aune over som trener for FFKs juniorlag.

Det ble bare én sesong i FFK i denne omgang. Før 2003-sesongen overtok Tom Freddy Aune jobben som hovedtrener for moderklubben Lisleby. En av grunnene til at han valgte å forlate FFK var han ønsket å fortsette som lærer ved Frederik II.

- FFK ville ansette noen i en fast stillingsprosent i forhold til juiorlaget. Det hadde betydd at jeg ikke kunne vært lærer på fulltid. Jeg vil ikke miste elevene mine, fortalte den ferske Lisleby-treneren til Fredriksstad Blad 6. november 2002.
- Det er mange ledere og trenere i klubben som jeg har hatt et tett forhold til i mitt tidligere liv som spiller. Det skal bli morsomt å jobbe med dem på en annen måte. Dette blir utfordrende.

Den unge treneren gjorde sine saker bra på Sentralidrettsanlegget, men etter bare én sesong tok han over som sjef for ærverdige Kvik Halden. Treneransvaret skulle Tom Freddy Aune dele med en annen tidligere FFK-profil: Joacim Jonsson.

Per Morten Hauge (til venstre) og Tom Freddy
Aune ble ansatt som FFKs assistenttrenere i januar
2007. Foto: Jørgen Grytøyr

Oppholdet i festningsbyen ble også bare på én sesong. I oktober 2004 var Lislebygutten tilbake som juniortrener i FFK.

- Jeg hadde lyst til å fortsette sammen med "Jocke", men samtidig så jeg ikke for meg å bli i Kvik-Halden to-tre år frem i tid. Med en liten datter, så går det for mye tid til pendling. I tillegg er det ikke mange alternativer dersom du vil være del av et trenerapparat i en toppklubb, forklarte Tom Freddy Aune til Fredriksstad Blad.

Da Knut Torbjørn Eggen trakk seg som FFK-trener i desember 2006, ble 36 årige Tom Freddy Aune utnevnt til konstituert hovedtrener. En periode var det snakk om at stillingen skulle gjøres permanent, men i slutten av januar 2007 ansatte klubben i stedet svenske Anders Grönhagen som hovedtrener. Tom Freddy Aune ble assistenttrener sammen med Per Morten Haugen, mens Aunes kamerat, tidligere FFK-trener Glenn Rostad tok over juniorlaget.

Tom Freddy Aune har kontrakt med FFK ut 2012. Høsten 2008 sa han opp jobben som lærer for å konsentrere seg fullt og helt om FFK. Aune har D-trenerkurs, og våren 2009 hadde han en periode hovedansvaret for laget mens Anders Grönhagen var sykemeldt.

16. juni 2009 ble Grönhagen nok en gang sykemeldt, denne gangen på ubestemt tid. Igjen tok Tom Freddy Aune over som FFKs hovedtrener.

Tom Freddy Aunes meritter:
19 eliteseriekamper i Sogndal (1994)
64 kamper på nivå 2 i FFK (1990-92)
12 mål på nivå 2 (1990-92)
68 kamper på nivå 3 i FFK (1993, 1995-98)
24 mål på nivå 3 (1994, 1995-96, 98)

Oppdatert: 23. august 2009

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340