Husk meg
Brukernavn
Passord

Frode Holstad Hansen

Bilde av Frode Holstad Hansen
Posisjon Keeper
Alder 62 år (10.08.1961)
Fødested Fredrikstad
Nasjonalitet NO Norge
Sesonger på a-lag 5
Obligatoriske kamper 64 (4 cup, 60 serie)
Andre klubber Gresvik IF (1978-79). I tiden etter FFK: IK Start (1984-86), FK Vigør (1987), Gresvik IF (1988-91)

Biografi


I FFK 1978, 1980-83, 1992

Solid keeper fra Gressvik med tre landskamper

Frode Hansen dukket opp som 16-åringen i FFK i 1978. Da hadde keepertalentet imponert for Gresvik IF i flere år. Samme år fikk han to kamper for G16-landslaget.

Det ble riktignok bare et par kamper for Hansen i FFK-trøya i 1978 før han dro tilbake til GIF. En av dem ble derimot av de minneverdige slaget. 25. juli kom selveste Manchester City på besøk til treningskamp på Sentralidrettsanlegget på Lisleby. De engelske proffene, med blant andre Brian Kidd og keeper Joe Corrigan på laget, vant enkelt 5-0.

Stein Haugan voktet FFK-målet i 1979. Året etter ble derimot Frode Hansen hentet tilbake, og det tok ikke lang tid før 18-åringen ble lagets førstevalg mellom stengene. 30. juni ble Viking slått 1-0 i Stavanger. Hansen var kampens store spiller.

- The boy in the goal was tremendous, kom det fra Viking-trener Tony Knapp. Brynes landslagsspiller Gabriel Høyland var også imponert og skrev følgende i bladet TIPS:

"Frode spilte en mirakelkamp mot Viking i Stavanger. Han er stor og kraftig, en flott keepertype, feltarbeidet hans virker solid, og han har flere ganger vist en egen evne til å gjøre fantastiske refleksredniger."

Høyland ga også skryt til FFKs Steinar Bærøe og avsluttet slik:

"Og jeg har i hver fall fått mitt lille norske favorittlag i FREDRIKSTAD!"

Frode Hansen fikk sitt gjennombrudd i 1981. Oslopressen kåret ham til årets spiller, og 12. august debuterte han på A-landslaget mot Nigeria i Oslo. Kampen endte 2-2, og landslagstrener Tor Røste Fossen konkluderte med at han hadde sett både bedre og dårligere debutanter. Dette var første gang siden 1972 at en FFK-spiller akslet den norske landslagstrøyen.

Men årets høydepunkt var at FFKs keepertalent ble invitert til prøvespill hos selveste Manchester United. Og Frode Hansen gjorde sine saker så bra at storklubben tilbød ham kontrakt. Gressvikgutten takket derimot nei og valgte heller å reise hjem og konsentrere seg om spill i FFK.

Den kjente forfatteren Knut Faldbakken var en av mange som lot seg imponere av Hansens keeperspill dette året. Etter en kamp mellom Ham/Kam og FFK skrev han følgende i bladet Fotball:

"Men hvem tør håpe når motstanderen har en beryktet blekksprut i buret ved navn Frode Hansen."

Tidligere Viking-trener Tony Knapp overtok FFK i 1982, men det viste seg etter hvert at den egenrådige Knapp og Frode Hansen gikk dårlig sammen. Hansen spilte riktignok samtlige seriekamper i 1982, men året etter måtte han etter hvert vike plass for Jan Erik "Jannik" Olsen og Arild Andreassen. I årets siste kamp, borte mot Kopervik, kom Frode Hansen inn det siste kvarteret som ytre venstre.

Og dermed var FFK-karrieren over. I 1984 dro Hansen til Kristiandsand og IK Start.

Frode Hansen voktet Start-målet da hans gamle og nye klubb møttes i serieavslutningen på Fredrikstad Stadion i 1984. FFK hadde hatt en tung sesong og sto i fare for å rykke ned. Uavgjort ville uansett holde til kvalifiseringsspill.

Slik skulle det ikke gå. Start vant 2-1 og aristokraten rykket ned til 2. divisjon. For Frode Hansen kunne det vært et takk for sist til klubben som nærmest hadde sparket ham ut året i forveien, men i garderoben etter kampen satt han og gråt.

- Dette var forferdelig trist, og denne kampen er den største påkjenningen jeg har hatt i min fotballkarriere, fortalte han etter kampen.

- Det var en helt absurd situasjon. Rundt meg i garderoben feiret lagkameratene at de hadde tatt bronse, mens jeg satt der og var skikkelig skuffet, fortalte Frode Hansen til Fredriksstad Blad i 2005.
- Men jeg kunne ikke slippe inn mål, selv om publikum rundt krevde at jeg skulle gjøre det. Da Start-bussen kjørte hjem til Kristiansand, ble jeg igjen i Fredrikstad. Følelsen over å ha bidratt til at FFK rykket ned var vond.

Frode Hansen ble tre sesonger på Sørlandet og spilte 92 kamper for Start i perioden 1984-86.

Etter å ha gitt seg med fotball på toppnivå, ga Frode Hansen seg forsikringsbransjen i vold. Han holdt formen ved like med spill for gamleklubben Gresvik, en klubb han også trente i mange år.

I 1992 var FFK i krise. Aristokraten i norsk fotball hadde for første gang i klubbens historie rykket ned til landets 3. øverste nivå selv om Frode Hansen hadde gjort comeback og spilt 16 av årets seriekamper. På slutten av sesongen ble det klart at den gamle helten Per Egil Ahlsen skulle vende tilbake året etter som spillende trener og treneransvaret med Frode Hansen. Duoen slo fast at "vår oppgave blir å få resultater på kort sikt. Dermed er opprykk det eneste som teller neste år. Dermed basta".

Det var lov å håpe at oppholdet i 2. divisjon skulle ble så kort som mulig.

Slik skulle det ikke gå. Tiden i 2. divisjon skulle vise seg å bli både lang og vond, og i 1994 tok Lars-Olof "LO" Mattsson over som FFK-trener, uten at det hjalp nevneverdig.

Frode Hansen hadde senere et kort treneropphold i Østsiden IL.

Frode Holstad Hansens meritter:
3 A-landskamper i FFK (1981-83)
5 U-landskamper i FFK (1981-83
4 juniorlandskamper i FFK (1980), 9 i Gresvik
2 guttelandskamper i FFK (1978)
64 eliteseriekamper (1980-82), 66 i Start (1984-86)
19 kamper på nivå 2 i FFK (1978, 83)

Les mer om Frode Holstad Hansen:
NFF

Oppdatert: 9. juni 2009

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

13/04/2024 21:38 | 6784f4c3