Husk meg
Brukernavn
Passord

Historikk » 2000 - 2009 » 2002 – Et vanvittig år

2002 – Et vanvittig år

Hovedformann: Bjørn Jensen
Hovedtrener: Knut Torbjørn Eggen
Assistenttrener:
Per Egil Ahlsen
Toppscorer: Markus Ringberg, Lars Petter Hansen (31) 

Knut Torbjørn Eggen satt dermed med all sportslig makt da han gikk i gang med arbeidet i sin nye klubb.

Noe av det første han gjorde var å hente inn en av klubbens store legender, Per Egil Ahlsen, som hjelpetrener. Eggen ønsket å gjøre FFK til en toppklubb, og da måtte det ryddes i spillerstallen.

Det første FFK-laget i Eggen-æraen.

Tore Pedersen. Sjef.

En lang rekke spillere fikk beskjed om å finne seg nye arbeidsgivere.

Inn hentet Eggen spillere han mente kunne bidra til å spille FFK til topps. Den gamle stopperkjempen Tore Pedersen var et gledelig gjensyn. Han hadde takket nei til et tilbud fra franske Nice for å vende hjem til Fredrikstad.

Midtbanekrigeren Roger Risholt var uønsket i Start og ble en umiddelbar hit. Hvaler-gutten Bjørnar Johannessen kom fra Eik/Tønsberg og svenske Olof Hvidén-Watson kom fra Västra Frölunda. Senere i sesongen kom keeper Steinar Sørlie (fra Romerike), midtstopper Tor Trondsen (Rosenborg) og midtbaneveteranen Kent Bergersen (Moss).

Markus Ringberg. Selve symbolet på oppturen
FFK opplevde etter ti år i skyggenes dal

Det var nok noen som stusset da Eggen hentet inn en ukjent spiss fra svenske Mjällby. Svensken gjorde all tvil til skamme da han scoret to mål allerede i første kamp. Sammen med Lars Petter Hansen dannet Markus Ringberg en spissduo man aldri har sett maken til i norsk 2. divisjon.

Ringberg hadde derimot ikke all verdens forkunnskap om sin nye klubb. To uker før han skrev under hadde han aldri hørt om FFK:

- Fredrikstad Fotballklubb? Nei, jeg visste ikke at det var en klubb som het det, fortalte han Fredriksstad Blad.

Tor Trondsen. Droppet Rosenborg og Champions
League til fordel for FFK og 2. divisjon.

Seiersmarsj
Sesongen 2002 var en eneste lang fest. FFK valset over alt og alle, og i takt med de gode resultatene strømmet folk på ny til Stadion. Klubben hadde budsjettert med 800 personer per kamp. Til serieåpningen en kald aprilkveld, kom det nesten 4.000 mennesker. Fredrikstad hadde fått Eggen-feber. FFK var utilnærmelige på hjemmebane, og selv om det kom et og annet poengtap på bortebane gjorde man stort sett så vondt man ville.

16. mai-kampen mot Eidsvoll Turn på Stadion trakk 5370 tilskuere, ny tilskuerrekord i 2. divisjon. Dette var 230 flere enn i toppopgjøret i Tippeligaen mellom Lyn og Bodø/Glimt. Knut Torbjørn Eggen nektet å la seg rive med.

- At Lyn trekker lite folk, er ikke noe nytt. Slik har det vel vært lenge, så det er vel en historisk forklaring på det, kommenterte han tørt til Dagbladet. For ordens skyld, FFK vant kampen 3-0.

6. juli kunne lagets mange tilreisende supportere se scoringskåte FFKere massakrere Grindvoll borte på Westernsletta med 10-0. Kampen ble A-lagsdebuten til 20 år gamle Jørgen Fog. Fog kom seg til seks 100%-sjanser i løpet av de fire første minuttene på banen.

- Verdensrekord i målsjanser, humret trener Eggen om innhoppet.

Markus Ringberg scoret hat-trick på fem minutter da Sprint Jeløy ble slått 7-3 på Stadion 26. mai. Her jubler Ringberg og spismakker Lars Petter Hansen for 2-0.
Foto: Geir A. Carlsson.

Følgende historie fra Are Byes bok, "Ti år i ørkenen", kan stå som et lite symbol på denne uvirkelige sesongen:

"8. september var det bortekamp mot Sprint/Jeløy. Tusenvis av FFK-tilhengere hadde tatt turen til Moss, men det hadde ikke ledelsen i Sprint tatt høyde for. Ikke nok med at enhver parkeringsplass i hele distriktet var tatt, men i pausen sprakk alle budsjetter. I det 2500 sultne tilreisende forberedte seg på pølser viste det seg at en, eneste pølsebod med en, eneste flakse ketchup og tre pakker med lomper. Stemningen ble mildt sagt dårlig, men det faktum at FFK seiret 0-3 gjorde at humøret raskt tok seg opp".

Noe stort var i ferd med å skje i Fredrikstad. 30. juni ble Romerike slått 4-0 på Stadion. Faksimile av Dagbladet 2. juli.

Rino Hansen. Keeperen mistet etter hvert
plassen til Steinar Sørlie, og dro til Sparta i 2003.

"I dag knuser vi Kvik!"
Det eneste laget som hang noenlunde med på Fredrikstads seierstokt var Kvik/Halden. 15. september tok haldenserne turen til Plankebyen for det som ble kalt seriefinalen.

Byen var på bristepunktet. Tirsdag før kampen solgte klubben 3.500 billetter på 15 minutter, og på kampdagen måtte mange vende slukøret hjem uten å få se kampen. Den var nemlig brakutsolgt, og over 7.000 mennesker trykket seg sammen på de gamle tribunene. Soleklar tilskuerrekord i norsk 2. divisjon.

To og en halv time før kampstart var det lange køer utenfor telleapparatene. En time og ti minutter før kampen startet måtte klubben stenge portene. Da var det ikke forsvarlig å slippe inn flere, og trolig ble rundt 3000 mennesker avvist ved portene den siste timen før kampstart. På døren hos Terjes Foto på Glade Hjørne i gågaten hang det en lapp med "Stengt på grunn av kamp på Stadion".

Nasjonal presse var på plass for å dekke kampen. Fredriksstad Blad fulgte opp med en forside som i sin helhet var viet kampen:

"I DAG KNUSER VI KVIK!".

Denne noe spesielle nyhetsprioriteringen førte til at enkelte faste lesere sa opp sitt abonnement.

Fredriksstad Blads forside
13. september 2002.

Med seier ville Kvik fortsatt ha et håp om å knipe avdelingsseieren, men Haldenslaget var aldri i nærheten. FFK valset rundt med gjestene, til stor begeistring for de mange på tribunen. Resultatet 7-1 levner ingen tvil om styrkeforholdet. FFK var i praksis klare for 1. divisjon, kun noen få poeng manglet.

- Dette var den største fotballopplevelsen i hele mitt liv. Jeg har aldri vært med på maken, jublet midtbanesliteren Bjørnar Johannessen etter kampen.

I Kvik-leiren var ikke stemningen fullt så god, og på kvikhalden.no var det mange som krevde trenerne Roar Breivik og Bjørn Tore Karlsens avgang. En debattant skrev "Kvik har i år vært veldig flinke til å skryte av organsiasjonen sin og kunne sikker stilt opp i NM for organiserte fotballklubber. Men man har glemt at det er 26*90 minutter fotball det handler om når allt kommer til alt. Det virker som om ledelsen i klubben har vært redde for å ansette en trener med "pondus", i frykt for å utvanne sin egen maktposisjon".

Ex-FFKer Joacim Jonsson og fire andre spillere fikk hver sin ener på børsen i Halden-pressen. Storsastningen "Kvik i Eliteserien 2005" avgikk på mange måter med døden denne dagen.

Brukbart fornøyd trenerteam etter at opprykket var klart. Foto: Geir A. Carlsson.

FFK var godt stoff i samtlige riksaviser dagen etter maktdemonstrasjonen:

"I dag er Fredrikstad Norges gladeste fotballby. 10 års sammenhengende mareritt er over. Nå er det på tide å se fremover igjen." (VG)

"Det koker i Fredrikstad. Plankebyen er herjet av fotballfeber. Den ble enda hetere da laget søndag vant det som i realiteten var seriefinalen, og har ni poengs forsprang på Kvik Halden når fem serierunder gjenstår i 2. divisjon. [...] Sannsynligvis er det bare ett sted i hele forballverden hvor man kan oppleve det som skjedde i Fredrikstad søndag." (Aftenposten)

"Vi trodde nesten vi hadde kommet feil idte vi passerte portene til Fredrikstad Stadion. 7013 tilskuere hadde presset seg inn på det gamle, ærverdige og tidligere fryktede stadionanlegget. Det var ikke plass til en østfolding til." (Dagbladet)

Opprykk og fakkeltog
Opprykket ble definitivt sikret med 1-0 over Stabæk II 30. september. Laget og Eggen ble hyllet med fakkeltog fra Stadion. Endelig, ENDELIG var man tilbake. Om ikke akkurat der man hørte til, så i hvert fall nesten.

Spillerne takker publikum etter seieren
mot Stabæk. Foto: Geir A. Carlsson.

- Det virker som hele byen har ventet på dette opprykket, jublet Roger Risholt til Fredriksstad Blad. Risholt scoret målet som sendte Start til Tippeligaen året, men han rangerte dette høyere. 
- Dette er større enn noe annet. Jeg føler meg hjemme i Fredrikstad. Dette har vært en gedigen opptur for meg og neste år skal det bli deilig å slippe breddefotball. Da skal vi kjempe om opprykk igjen.

- Vi har vært lenge nok i denne divisjonen. Derfor var det fint vi tok det første steget oppover, slo Arne "Lille-Lækken" Pedersen fast.

Fredrikstad scoret 99 mål denne utrolige sesongen. Markus Ringberg og Lars Petter Hansen delte toppscorertittelen med hele 31 mål hver.

- Døm er giftige døm to rakkerane, kommenterte Arne Pedersen til Dagbladet etter 4-0 hjemme over Romerike.

Det ble selvsagt spilt cupkamper dette året også. Men selv om man var utilnærmelige i 2. divisjon var FFK fortsatt et stykke fra å være et topplag. Etter 5-1 borte over Frigg og 3-1 hjemme over Hønefoss møtte man overmakten i 1. divisjonslaget Strømsgodset. Drammenserne vant 1-0.

Seriekamper, 2. divisjon avdeling 1
21.04 FFK - Elverum 4-2
27.04 Follo - FFK 0-3
04.05 FFK - Kongsvinger 4-0
09.05 FF Lillehammer - FFK 1-6
16.05 FFK - Eidsvold Turn 3-0
20.05 Nybergsund - FFK 2-2
26.05 FFK - Sprint/Jeløy 7-3
02.06 Kvik Halden - FFK 3-3
10.06 FFK - Lyn 2 2-0
17.06 Stabæk 2-FFK 3-2
22.06 Ullensaker/Kisa - FFK 0-5
30.06 FFK - Romerike Fotball 4-0
06.07 Grindvoll - FFK 0-10
13.07 Elverum - FFK 1-1
04.08 FFK - Follo 5-1
10.08 Kongsvinger - FFK 3-1
18.08 FFK - FF Lillehammer 6-3
23.08 Eidsvold Turn - FFK 2-4
01.09 FFK - Nybergsund 1-0
08.09 Sprint/Jeløy - FFK 0-3
15.09 FFK - Kvik Halden 7-1
23.09 Lyn 2-FFK 0-5
30.09 FFK - Stabæk 2 1-0
06.10 FFK - Ullensaker/Kisa 5-0
12.10 Romerike Fotball - FFK 3-0
19.10 FFK - Grindvoll 5-0
FFK avdelingsvinner med 63 poeng og rykket opp i 1. divisjon

Cupkamper
29.05 1. runde Frigg - FFK 1-5
13.06 2. runde FFK - Hønefoss 3-1
26.06 3. runde Strømsgodset - FFK 1-0

Fakkeltog etter at opprykket var sikret. Roger Risholt, Lars Petter Hansen, Pål André Czwartek og Markus Ringberg mottar folkets hyllest. Foto: Geir A. Carlsson.

Av: Martin Henriksen.

Publisert 23. mai 2008 kl 14:00.

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

27/08/2023 12:52 | a5d0a5e4