Husk meg
Brukernavn
Passord

10 Tarik Elyounoussi

Bilde av Tarik Elyounoussi
Posisjon Angrep
Alder 36 år (23.02.1988)
Fødested Al-Hoceima, Marokko
Høyde 172 cm
Vekt 62 kg
Nasjonalitet NO Norge
Kontrakten utløper 31.12.2013
Sesonger på a-lag 6
Obligatoriske kamper 134 (113 serie, 19 cup, 2 e-cup)
Andre klubber Nylende IF (2002-03), Trosvik IF (2003-05). I tiden etter FFK: SC Heerenveen, Nederland (2008-10), Lillestrøm SK (Lån - 2010), Rosenborg (2012-)

Biografi

- Tarik er så lettbeint at han knapt setter spor i nysnø. - Knut Torbjørn Eggen

Det var en gang et vidunderbarn

Hæ? Unnskyld, hva sa du?

Du skal sitte på benken mot Brann.

Datoen var fredag 7. mai 2005 og 17 år gamle Tarik Elyounoussi hadde akkurat fått beskjed av hovedtrener Egil Olsen om at han var med i troppen til hjemmekampen mot Bergenslaget to dager senere.

Noen dager i forveien hadde unggutten scoret hattrick i løpet av fem minutter mot Greåker for FFKs rekruttlag. Siden den gang har ikke Tarik sett seg tilbake.

Tarik debuterte for FFKs A-lag i romjulscupen i Østfoldhallen
mot Idd 21. desember 2004. FFK vant 13-3. Foto: Are Bye

Eventyret om FFKs største talent på mange år startet likevel ikke denne maidagen. Kanskje startet det da han sparket ball i gata med kompisene i Al-Hoceima på kysten av Marokko, øst for Tanger. Flere av hans kamerater fra Al-Hoceima har endt opp i nederlandsk fotball - både i PSV og i Ajax.

Eller det kan ha startet da han kom til Norge og Nylende som tolvåring. Tarik lot seg ikke stanse av språkbarrierer, og brukte et friminutt på å imponere sine nye klassekamerater.

Han var så utrolig teknisk. Mye bedre enn alle oss som kom fra Norge, har Thomas Jørgensen fortalt. Den tidligere juniorspilleren gikk i klassen til og spilte sammen med Tarik opp til G18-landslaget.

12-åringen ble raskt en ettertraktet spiller, og klubbvalget var tilfeldig-

Klassen var delt i to. Den ene delen spilte for Nylende. Den andre på Rolvsøy. De slåss nesten om meg. Jeg var med på en trening med Rolvsøy, men det var litt dårlig kvalitet der. Dermed ble det Nylende. Det var sånn det begynte.

Tariks gamle trener Hans Jørgen Jørgensen glemmer aldri møtet med den lille teknikeren.

Gutta hadde jo pratet om at han var god. Det hadde de rett i. Selv om han var liten, gjorde han egentlig som han ville. Han var her i to sesonger. Den siste sesongen vant vi alle 15 kampene vi spilte, og det med en målforskjell på 135-23. Tarik scoret 45 mål.

To år senere flyttet familien Elyounoussi nærmere Fredrikstad, og Tariks første klubbytte ble et faktum. I Trosvik fortsatte han sin enorme utvikling, og han imponerte alle med en treningsiver og fotballforståelse som gikk langt utenpå klubbkameratene.

Trosvik? Det er den beste tiden jeg har hatt, mimrer Tarik gjerne. 

Trosviks trener Trond Singdahlsen husker godt dagen den spinkle gutten dukket opp på trening.

En person fra Nylende var med Tarik på den første treningen hos oss. Jeg husker at han sa: Pass godt på denne gutten. Her overleverer jeg noe spesielt.

At Tarik var noe spesielt ble raskt hevet over en hver tvil.

Flere ganger måtte vi bare stoppe opp og klappe for ham på trening. Det han gjorde var tidvis helt utrolig.

 

FFK ser potensialet

Tarik Elyounoussi ble raskt fanget opp av FFKs talentprogram Byprosjektet. Hver uke trente han fire ganger med Trosvik og to ganger med bylaget. En periode ble det så mye fotball at han fikk tilbud om å ta fri fra Trosviks torsdagstreninger, men det ville ikke unggutten ha noe av. Han møtte til trening uansett, og trente han ikke selv, sto han gjerne og så på andre trene.

Arne Morten Johansen, daglig leder for Byposjektet, har fortalt følgende historie:

Vi gjennomførte en trening med 16-åringene på bylaget, og Tarik, som da vel var 13 år gammel, satt og så på ved siden av banen. Han var jo på fotballbanen døgnet rundt. Så manglet vi en mann, og hev han innpå. Han er ganske liten nå, og han var liten den gangen også. Ingen ville sparke ballen til ham. Til slutt tok han bare ballen selv, driblet av noen mann og scoret.

Storspill for FFKs juniorlag i Jet-turneringen på Hamar gjorde at Tarik fikk muligheten under en G17-landslagsturnering i Falkenberg. Han hadde vært innom G17 en gang tidligere uten å imponere nevneverdig, men samlingen i Falkenberg skulle derimot vise seg å bli et vendepunkt for spisstalentet.

Jeg fikk ikke være med mot Sverige i første kampen, men fikk debuten min mot Tyrkia og scoret der. Så lå vi under 0-1 mot Island i neste kamp, men vi snudde og jeg scoret begge målene. Samme året ble jeg tatt opp i A-stallen. Det var da jeg virkelig skjønte at dette kunne bli bra. Veldig bra.

Tarik har selv beskrevet de ulike skrittene han tok i Fredrikstad.

Da han fikk spille med de beste i en romjulsturnering i desember 2004:

Det var Tippeliga-merke på drakta. Jeg spilte med Enerly og Ringberg og sånn. Det var stort.

Den kampen mot Brann 9. mai 2005 etter Drillos garderobebesøk, da han varmet opp bak mål for første gang:
Det var veldig stort. Jeg hadde gledet meg lenge til den kampen.

Da han fikk spille sine første ti minutter mot Start (3. juli 2005) litt senere i sesongen:

Jeg husker jeg slo tunnel på Atle Roar Håland. Det var litt kult, men vi tapte.

Da han vinteren 2005/06 var banens beste spiller i finalen i romjulsturneringen mot Vålerenga, IFK Göteborg og Viborg.

Jeg husker den godt, ja. Det var første gang jeg ble kåret til banens beste. Jeg fikk til og med noe kaffegreier som premie. Det har jeg fortsatt.

Utviklingen gikk rekordraskt for Tarik Elyounoussi. Høsten 2004 spilte han fortsatt guttefotball i Trosvik - en lokal klubb som hører hjemme i 5. divisjon. Et halvt år senere signerte han seniorkontrakt med Fredrikstad. Og, etter ytterligere halvannet år, løp han ut på Ullevål som en av Fredrikstads sentrale spillere i cupfinalen.

Det kan være første og siste gang. Et minne for livet. Å være 18 år og spille cupfinale er veldig stort. Jeg gledet meg voldsomt.

Tarik Elyounoussi ble kåret til Årets unge spiller
2006 av NISO og fikk overrakt premien av Thomas Myhre.

Elyounoussi spilte nok ikke sin beste kamp i den rødhvite trøya under cupfinalen, men sett over ett ble sesongen 2006 hans store gjennombrudd. Bare 18 år gammel spilte han hele 25 av 26 seriekamper for Fredrikstad - 23 av dem fra start. Det var et stort steg i karrieren fra Tariks tre kamper i 2005, hvor han bare en eneste gang var å finne i startoppstillingen. Knut Torbjørn Eggen gav Tarik Elyounoussi tillit gjennom vinteren i en rekke treningskamper og det viste å lønne seg. Eggen skjønte fort at Tarik var noe helt for seg selv.

Tarik er så lettbeint at han knapt setter spor i nysnø.

Etter 2006-sesongen ble Tarik nominert til Kniksen-prisen som årets unge spiller.

– Det blir vel han "Edu" på Lyn, men uansett er det morsomt å bli plukket ut
, syntes Tarik, og det hadde han helt rett i. FC Lyns Chinedu Ogasi "Edu" Ogbuke stakk av med prisen.


NISO kåret derimot Tarik Elyounoussi til årets unge spiller, og prisen er gjev, da det er norske spillere i Norge og utlandet som står bak kåringen. Under cupfinalegallaen ble han overrakt prisen av landslagskeeper Thomas Myhre.

Oppturen fortsatte under Anders Grönhagen i 2007. Tarik var fast inventar på laget gjennom hele sesongen og vekslet på å spille kant og spiss. Han ble lagets toppscorer med ni seriemål - noen av dem virkelige perler. ”Grönis” var derimot ikke helt klar over hvilken juvel han hadde i stallen da han tok over som FFK-trener.

Jeg visste at klubben hadde ganske mange talenter, og at han hadde fått spille litt året før. Men nei - egentlig hadde jeg ikke peiling på hvem han var.

Etter et år kunne ikke Grönhagen få fullrost sin unge elev nok.

Jeg har sammenliknet ham litt med Tomas Brolin. De er ulike typer, men har samme innstilling. Tarik har tatt steg fremover i hver måned jeg har hatt her i klubben, og fått stor selvtillit. Han er blitt jevnere selv om han fortsatt er litt for ujevn. Han vil alltid trene. Alltid spille.

Tarik ble av Norges Fotballforbund kåret til ”Årets unge spiller” i Tippeligaen 2007. Prisen ble overrakt i pausen under cupfinalen mellom Lillestrøm og Haugesund på Ullevål.

Med sin unge alder og store ferdigheter fanget Tarik Elyounoussi etter hvert oppmerksomheten til storklubber i utlandet. Chelsea forøkte flere ganger å få Tarik til å komme på treningsopphold i regi av deres fotballakademi. Portsmouth også ønsket å ha FFK-juvelen over på besøk. Tarik avviste derimot alle henvendelser.

Tarik Elyounoussi er ingen stor kar med sine 172 cm og 60 kilo, men Tarik har andre strenger å spille på. På banen er Tarik lynrask, bevegelig, god arbeidskapasitet og en bra touch på ballen. Samtidig har han alltid hatt et godt øye for mål. Han er nesten like god med begge beina, men har mest kraft i det høyre.

Da jeg var liten slo jeg ballen med venstrebeinet på en vegg helt til jeg ble bedre. Hvis jeg fører ballen nå så liker jeg best å bruke venstrebeinet.

Tarik har vært innom alt som er av aldersbestemte landslag og har vært fast inventar på U21-laget. 19. mai 2008 ble han for første gang tatt ut i A-landslagstroppen, og 28. mai fikk han sin landslagsdebut da han kom inn i pausen etter hjemmekampen mot Uruguay. Tarik var ikke snauere enn at han scoret Norges 1-1-mål etter 49 minutter, et av de raskeste mål av en landslagsdebutant noensinne. Målet har blitt klokket inn til 4 minutter og 8 sekunder. Kampen endte for øvrig 2-2. Underveis ble han hyllet av supporterne på Ullevål og Tarik selv var fornøyd med sin debut.

Jeg var ikke nervøs, men gira og spillesugen. Jeg fikk en fin rolle, og det var gøy å spille sammen med Carew. Nå håper jeg på flere sjanser, dette var i alle fall en fin søknad.

Tarik Elyounoussi scoret et rekordraskt mål i sin debut på det norske A-landslaget mot Uruguay
28. mai 2008. Foto: Geir A. Carlsson

Tarik Elyounoussi tar farvel med Fredrikstad Stadion etter seieren
mot Brann i 2008. Foto: fredrikstadfk.no

Takk for nå, Tarik

Utover i sesongen 2008 ble det klart at det bare var et tidsspørsmål før Tarik ble solgt til en større klubb. Representanter fra klubber fra alle de største europeiske ligaene var stadig vekk å finne på tribunene på Fredrikstad Stadion. Unggutten var et av norsk fotballs heteste navn våren 2008. 22. mars hadde Dagbladet en kåring av Norges 50 beste fotballspillere. Tarik Elyounoussi kom på 16. plass og fikk følgende karakteristikk:

"Et av norsk fotballs store håp. Han har dribleferdigheter, fart og frekkhet. Utviklet seg mye under Grönhagen, har vist mye bra også i vinter og noen måneder fram står nok Åge Hareide og venter med en rød drakt klar i hånda."

Den lille mirakelmannen fra Marokko og Trosvik levde opp til forventningene da serien tok til og herjet rundt med de fleste motstandere sammen med makker Garðar Jóhannsson.

Tarik fra Trosvik i kamp for sin nye klubb. Foto: sc-heerenveen.nl

8. juli ble det kjent at FFK hadde akseptert et bud fra franske Le Mans på ca. 30 millioner kroner. Hovedpersonen selv var derimot lunken til å bli lagkemerat med blant andre Fredrik Strømstad.

Tarik Elyounoussi valgte derimot å reise til den nedelandske æresdivisjonen og Trond Sollieds klubb Herenveen. 21. juli reiste han til Nederland for å se på forholdene, og kort tid etter skrev han under en femårskontrakt med klubben. Salgssummen skal ha ligget på ca. 25 millioner kroner, men FFK sikret seg betydelige andeler ved et eventuelt videresalg.

3. august 2008 spilte Tarik Elyounoussi sin foreløpig siste kamp for FFK da rødbuksene spilte 1-1 mot Vålerenga på Ullevål.

Vender hjem igjen

Oppholdet i Nederland ble langt på vei en nedtur for Tarik Elyounoussi. Skader og stadige trenerskifter gjorde at fredrikstadgutten aldri fikk vist sitt fulle potensiale, og vinteren 2010/11 ble de klart at Herenveen var klare til å slippe unggutten.

Flere klubber kastet seg inn i kampen om den ettertraktede spilleren, men i stedet gledet han alle rød/hvite hjerter da han 7. januar 2011 signerte en treårskontrakt med FFK.

Overgang til Rosenborg

Etter halvannen sesong hjemme i Fredrikstad ble det igjen en annen klubb for spilleren som tidlig i 2012 sesongen hadde sagt at det kun var Fredrikstad som var aktuell av klubbene i Norge så lenge Fredrikstad var i Tippeligaen. Likevel valgte Tarik å forlate Fredrikstad til fordel for Rosenborg i august 2012.

Les mer om Tarik Elyounoussi:
Wikipedia

Fra Tariks siste kamp på Stadion før overgangen til Herenveen. Foto: fredrikstadfk.no

Oppdatert: 9. august 2012

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

13/04/2024 21:38 | 6784f4c3