Husk meg
Brukernavn
Passord

Historikk » 2000 - 2009 » 2003 – Nytt opprykk mot alle odds

2003 – Nytt opprykk mot alle odds

Hovedformann: Bjørn Jensen 
Hovedtrener: Knut Torbjørn Eggen
Assistenttrener: Per Egil Ahlsen
Toppscorer: Markus Ringberg (20)  

Klubben feiret 100 år med å endelig være tilbake i det gode selskap, i hvert fall i det nest beste.

Laget var ikke nevneverdig forsterket før jubileumssesongen. Nye spillere var veteranen Roger Helland som kom fra Lillestrøm og den enarmede svensken Håkan Söderstjerna fra Landskrona BOIS.

Laget som tok FFK tilbake der de hører hjemme - Tippeligaen.

Håkan Söderstjerna. Blid svenske med en arm.

Senere i sesongen hentet man Christian Petersen fra Oslo Øst og Ríkharður Daðason fra Lillestrøm.

Knut Torbjørn Eggen mente uansett at laget var godt nok til å slå fra seg i 1. divisjon. Opprykk til Tippeligaen var ikke noe tema, det var ikke før året etter at man etter planen skulle kjempe om slikt.

Eggen-feberen hadde ikke blitt noe mindre i plankebyen i løpet av vinteren. 660 tilskuere dukket opp for å se årets første treningskamp. Oppgjøret mot Borg endte 1-1.

De nyopprykkede aristokratene åpnet serien med 2-0-seier hjemme over Skeid. Deretter fulgte en periode med to tap og en uavgjort, og de fleste trodde at FFK ville få mer enn nok med å berge plassen.

Hjemmekampen mot Haugesund i april ble avlyst fordi stadionmatta lignet en hengemyr. Den eneste som mente at kampen burde spilles var HFK-trener Harald Aarbrekk som havnet i åpen krangel med Knut Torbjørn Eggen. Siden pressen var til stede, førte munnhuggeriet til førstesideoppslag dagen etter. Aabrekk fikk uansett ikke viljen sin.

FFK slet i serieåpningen mot Skeid, men vant til slutt 2-0. Her blir Markus Ringberg taklet av Skeids Erik Noppi.

Islandske Rikhardur Dadason var svært sentral i
siste del av opprykksesongen 2003.

Det snudde i Horten
Vendepunktet for FFKs del kom i 16. maikampen borte mot Ørn/Horten. Hundrevis av Fredrikstad-supportere tok Bastøfergen over for å male Horten rød og hvit. FFK svarte med festspill og 5-0-seier.

Deretter fulgte fire seire på rad, før Sandefjord med 3-1 på Stadion stoppet munnen på de som hadde begynt å fable om tippeligaspill.

Men FFK lot seg ikke stoppe av et nederlag. Til tross for noen poengtap her og der, skilte laget seg snart ut som et av tre i toppen. De to andre var nettopp Sandefjord, samt Ham-Kam.

Østfold Fotballkrets' lag for gutter født 1988. I første rekke finner vi kjente ansikter som Martin Elvestad (nummer tre fra venstre), Agim Shabani (nummer seks) og Tarik Elyounoussi (nummer syv).

Lindbæk-saken
Den utsatte hjemmekampen mot Haugesund ble spilt 2. juli. Bortelaget ledet 2-1 til det gjensto ti minutter, men to Ringberg-scoringer - den siste på overtid - sørget for nok en trepoenger. Seieren gledet, men det som kanskje skapte størst overskrifter var at FFK var i samtaler med Spania-proffen André Schei Lindbæk. Lindbæk fikk ikke fornyet kontrakten med Numancia og sto nå fritt til å velge seg ny klubb.

- Etter samtaler jeg har hatt med ham, så virker han lysten på å komme til oss
, sa sportslig leder i FFK, Harry Hansen til Fredriksstad Blad etter kampen.

Lindbæk hadde lovet å svare klubben dagen etter, men 3. juli, samme dag som han giftet seg i Sogndal, ba han ledelsen om lenger betenkningstid. Det viste seg nemlig at Viking hadde kastet seg inn i kampen om måltyven, og brått var ikke FFK så interessant lenger. Mandag 7. juli skulle han ta den endelige beslutningen om sin fotballfremtid, men da mandag ble til tirsdag hadde FFK fortsatt ikke hørt noen ting.

- Vi har full forståelse for at det ennå ikke er kommet noe svar. Det var jo de som ønsket en dato. Men innen onsdag må vi ha et svar
, slo Harry Hansen fast.

Ti minutter ut i tirsdagens treningøkt for A-laget dukket hovedpersonen opp på Stadion sammen med sin nybakte kone Kari Lena. Her fikk de to en omvisning av Harry Hansen, Thoralf Hvitsten fra FFK Sport ASA samt leder i FFK, Bjørn Jensen. Lindbæk var klar på at han ønsket en langtidskontrakt.

- Der jeg til slutt havner, der vil jeg bli, sa han til Fredriksstad Blad. Han hadde mye positivt å si om det som kunne bli hans fremtidige klubb. 
- Jeg har hørt mye om Fredrikstad og fotballinteressen her i byen.


Rogalands Avis meldte samtidig at Schei Lindbæk i utgangspunktet skulle på en omvisning på Stavanger Stadion samme dag, men flytrøbbel i Sogndal gjorde at han ikke kom seg til oljebyen.

Hovedpersonene i sommerens store overgangs-
farse, Harry Hansen (til venstre) og André Schei
Lindbæk. Bak står FFKs æresmedlem Kjell
Gustavsen. Foto: Trond Thorvaldsen.

"Blir FFK-spiller i dag", slo Fredriksstad Blad fast onsdag 9. juli. 25-åringen hadde i følge avisen blitt imponert over det han så og hørte på Stadion.

- Jeg har lyst til å spille for Fredrikstad, men vi har ikke bestemt oss
, sa spilleren selv.
- Familien hadde en hytte på Tangen på Kråkerøy, men bestefar solgte dessverre den for et par år siden. Den er blitt prøvd kjøpt tilbake, men uten å lykkes. Jeg har mange gode minner fra Fredrikstad. Det er jo hyggelige mennesker her nede.

Ekteparet var også på en omvisning i Fredrikstad med leder i FOBBL, Odd Hasselgård hvor aktuelle bosteder ble presentert.

Men neida. Torsdag 10. juli ble det klart at André Schei Lindbæk hadde takket ja til VIking. FB-journalist Vidar Henriksens innboks ble bombardert med meldinger for avisens skråsikre påstand om at Lindbæk var klar for FFK.

Henriksen hadde riktignok grunn til å føle seg lurt. Samtidig som spilleren hadde vært på omvisning i byen hadde de blitt invitert oppom Fredriksstad Blads redaksjon. Her fikk han lese gjennom reportasjen som slo fast at han var klar for FFK. Schei Lindbæk nikket på hodet og smilte samtykkende. Så forsvant han til Stavanger.

Harry Hansen tok det hele med fatning.

- Slik er dette spillet. Denne gangen kom vi til kort. Jeg vil imidlertid presisere at både André og agenten hans Tarje Nordstrand Jacobsen har opptrådt meget ryddig og greit
, sa han til Fredriksstad Blad.

Livet går videre
Med seks serierunder igjen ble Ham-Kam slått på Stadion, og FFK hadde festet opprykksgrepet. Uken etter vant Sandefjord 3-1 på Storstadion, dermed ny spenning.

Hjemmekampen mot Hønefoss 12. oktober ble Roger Risholts store kveld. Bortelaget tok ledelsen etter tolv minutter i første omgang, men så var det klart for sørlands-magi. I det 82. var Risholt god og heldig da han satte inn utlikningen på en retur. Fem minutter senere avgjorde han kampen med en frisparksperle fra 20 meter. Seieren gjorde at FFK klatret opp på toppen av tabellen med tre serierunder igjen.

- Vi trenger to seirer til, så er vi der. Det skal vi klare, sa dagens mann til Dagbladet etter kampen.

Den ene av de to kom i neste kamp, borte mot Strømsgodset. FFK-spillerne scoret riktignok bare ett mål, men laget vant allikevel 3-2. Drammenserne var i det gavemilde hjørnet og sørget for to selvmål.

"Østfolds stolthet gratulerer lillebror med opprykket".

Med to runder igjen trengte FFK én seier for å sikre opprykket. Nest siste kamp gikk borte mot Moss, og Fredrikstad-folk valfartet til Melløs.

Kråkevingen viste storsinn med et banner påskrevet ”Østfolds stolthet gratulerer lillebror med opprykket”. Om det var dette som brakte spillerne ut av fatning vites ikke. FFK spilte uansett en svak kamp og tapte 0-1. Målet ble satt inn av senere FFK-spiller Vidar Martinsen. Festen var utsatt, man var nå avhengige av å slå Oslo Øst i siste serierunde for å rykke opp.

Storscoreren fra året før, Lars Petter Hansen, hadde fått lite spilletid i 1. divisjon, og i august ble han lånt ut til divisjonskollega Bærum. Som erstatning hentet man Vikings gamle toppscorer, Lillestrøm-spissen Ríkharður Daðason. Han skulle vise seg å være en mann for de store anledninger.

FFK spilte ingen god kamp hjemme mot Ørn Horten, men vant 1-0. Og da ble Markus Ringberg, Christian Petersen og Roger Helland glade. Foto: Geir A. Carlsson.

Tor Trondsen, Markus Ringberg og Bjørnar
Johannessen jubler etter hjemmeseieren
mot Haugesund.

Gledestårer i høstregnet
Skyene lå tungt over byen, og regnet høljet ned da 9.000 mennesker presset seg sammen på Stadion 1. november.

Med seier over nedrykksklare Oslo Øst ville Fredrikstad Fotballklubb være klare for eliteserien for første gang på 20 år. Det lå en forknytt spenning i luften blant de søkkvåte tilskuerene. Kanskje smittet stemningen over på spillerne, for Oslo Øst sjokkåpnet med å ta ledelsen etter ett minutt. Kort tid senere lå en ny ball i Fredrikstad-målet, men scoringen ble heldigvis annullert.

Etter 11 minutter eksploderte Fredrikstad Stadion. Ríkharður Daðason utliknet til 1-1. Deretter fulgte syv magiske minutter. Bjørnar Johannessen gjorde 2-1 etter 14 minutter, før Daðason igjen var på rett sted fire minutter senere. Da Johannessen satte inn sitt andre etter en drøy halvtime fantes det ikke noe bedre sted på jord enn Fredrikstad Stadion.

Kommentar overflødig.

Follogutten Christian Petersen kom fra
Oslo Øst midtveis i sesongen.

- I pausen satt vi bare å lo. Vi visste vi ikke kunne rote bort dette, sa Bjørnar Johannessen til Fredriksstad Blad etter kampen.

2. omgang ble en ren transportetappe. Gjennombløte supportere gråt og klemte hverandre, fyrverkeri lyste opp himmelen, og alt var ren glede. At flomlyset gikk i det 78. minutt gjorde ingenting.

Da dommeren blåste av for full tid, kastet spillere, trenere og støtteapparat seg om halsen på hverandre. Ingen ville hjem, enda så kalde man var. Byens befolkning fylte Fredrikstads mange vannhull utover kvelden og hyllet både seg selv og dette fantastiske laget.

- De to åra i Fredrikstad har vært vanvittige. I dag var det som å være på en intimkonsert med U2. Nå blir det fest, jublet stopperkjempen Tore Pedersen til Dagbladet. Riksavisen lot seg rive med, og fyrte av gårde sin egen Bjørge Lillelien-tirade i anledning opprykket:

"CC Cowboys. Aunt Mary. Komikeren Raymond. Kjempen Arne Pedersen. Vingen Bjørn Borgen. Spydevold-gutta. Filmmannen Harald Zwart. Frisparket til Per Egil Ahlsen."

- Jeg visste da jeg kom til Fredrikstad at det var stor interesse for klubben. Men det jeg nå opplever er ikke til å tro. Jeg må nesten klype meg i armen. Neste år spiller vi i tippeligaen og møter Rosenborg på Stadion, smalt det fra en ikke mindre fornøyd Markus Ringberg, som nok en gang ble klubbens toppscorer med 19 mål. På opprykksfesten etter kampen fridde han til sin kjære Elin, og fikk ja. Selvfølgelig.

Riksavisene syntes også det var gøy med FFK-opprykk. Her er Dagbladet 2. november.

At den falne aristokraten skulle klare å rykke opp fra 2. divisjon til Tippeligaen på to år var nok noe de færreste hadde turt å håpe på, og det var mange som måtte bite i seg ordene sine.

Østfolds mest populære trøndere: Steinar Sørlie og Knut Torbjørn Eggen.

En av dem var leder i Moss, Knut Evensen, som 13. april 2002 proklamerte til Fredriksstad Blad at "vi frykter ikke noen konkurranse fra Fredrikstad. Nå er avstanden for stor mellom oss. Det vil ta mange, mange år før FFK kan ta steget opp i tippeligaen: og de har jo prøvd noen år".

Det hører med til historien at Moss rykket ned fra Tippeligaen i 2002.

Selv om det nok en gang ble cupexit i 3. runde viste man at man ikke var så langt unna å spise kirsebær med de store. Etter 8-1 over Runar og 1-0 over Borg kom Lillestrøm på besøk. Tippeligalaget vant 2-1, men FFK slo godt fra seg foran nesten 4000 tilskuere på Stadion.

Før seriekampen hjemme mot Sandefjord 15. juni ble klubbhymnen "For Fredrikstad" fremført for første gang. Det var delte meninger om sangen i begynnelsen. Med tiden har den vokst til å bli et fast innslag på alle FFKs hjemmekamper.

Seriekamper, 1. divisjon
13.04 FFK - Skeid 2 - 0
21.04 Raufoss - FFK 2-1
04.05 Hødd - FFK 2-2
11.05 FFK - Alta 1-3
16.05 Ørn Horten - FFK 0-5
25.05 FFK - Bærum 4-0
29.05 Start - FFK 0-1
01.06 FFK - Mandalskameratene 4-0
09.06 Ham Kam - FFK 1-2
15.06 FFK - Sandefjord 1-3
18.06 Hønefoss BK - FFK 1-1
22.06 FFK - Strømsgodset 1-1
29.06 FFK - Moss 3-1
02.07 FFK - Haugesund 3-2
06.07 Oslo Øst - FFK 2-5
13.07 Skeid - FFK 4-0
03.08 FFK - Raufoss 3-0
10.08 Haugesund - FFK 1-1
17.08 FFK - Hødd 4-1
24.08 Alta - FFK 1-2
31.08 FFK - Ørn Horten 3-0
07.09 Bærum - FFK 1-1
14.09 FFK - Start 2-1
21.09 Mandalskameratene - FFK 1-2
28.09 FFK - Ham Kam 4-1
05.10 Sandefjord - FFK 3-1
12.10 FFK - Hønefoss BK 2-1
19.10 Strømsgodset - FFK 2-3
26.10 Moss - FFK 1-0
01.11 FFK - Oslo Øst 4-1
FFK på 2. plass med 62 poeng og rykket opp i Tippeligaen

Cupkamper
07.05 FFK - Runar 8 -1
21.05 Borg Fotball - FFK 1-2
25.06 FFK - Lillestrøm 1-2

Av: Martin Henriksen.

Publisert 23. mai 2008 kl 14:00.

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

27/08/2023 12:52 | a5d0a5e4