Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

Intervju med Jan Rafn:

- Jeg vil dempe forventningene

ffksupporter.net troppet tirsdag opp i Østfoldhallen for å ta en prat med Jan Rafn. I et intervju med supporternettstedet, forteller han engasjert om blant annet ungdomssatsing og økonomiske utfordringer.

Tekst av Marius Kjølstad
Lagt ut: 06. February 2010 - 21:30

Det er tirsdag, en kald og snøfull februardag. FFK skal spille sin første treningskamp for året, og ffksupporter.nets utsendte benytter anledningen til å sikre et intervju med Jan Rafn.

På den grønne kunstgressmatta i Østfoldhallen er FFKs fremtid i full gang med sine treninger. Even Juliussen leder juniorlaget på den ene banehalvdelen, mens FFKs eldste bylag terper pasningsspill med Joar Dahle på den andre.

Tribunene fylles sakte, men sikkert, opp av håpefulle supportere som gleder seg til FFKs kamp mot Sarpsborg 08. Jeg beveger meg opp trappene til «vip-plassen», hvor jeg treffer Jan Rafn, nestleder i FFK-styret.

 

Hvem er Jan Rafn?

Jan er 47 år gammel, gift og har to sønner. Han startet fotballkarrieren i Østsiden før han spilte for Moss, FFK, Lisleby og Trosvik. I Moss fikk han tre sesonger med spill i den øverste divisjonen.

 

Etter at karrieren var over, prøvde han seg et år som trener i Nylende. Han skjønte fort at han ikke ønsket å trene «bortskjemte voksne», og engasjerte seg heller i ungdomsfotballen. Siden 1994 har talentutvikling vært hans hjertebarn. I de 16 årene har han holdt på i Skogstrand, Byprosjektet og på FFKs juniorlag.

 

Hyller "Kosten"

Jan begrunner sin inntreden i styret med at han ønsket å bidra aktivt med å ta beslutninger for klubben. I stedet for å klage på tingenes tilstand kunne han like gjerne forsøke å bidra da han først ble spurt.

 

 – Det er moro å være midt i krigen, og å kunne snu negativitet til positivitet. Og det er en ære å jobbe med Svein (Johannessen, journ. anm.). Svein var formann da jeg kom hit som spiller, og er et menneske jeg har stor respekt for. FFK kunne ikke gjort noe bedre valg, forteller Rafn.


Har Nordlie-saken og usikkerheten rundt økonomien tatt fra deg søvnen den siste tiden?


Exiten til Tom var uunngåelig på grunn av økonomi. Fra første styremøte har økonomien stått på agendaen. Vårt forrige styre regnet med å holde plassen, og kalkulerte ut derfra. Det var liten oversikt før, så vår jobb blir å drifte klubben sunt fremover. Jeg skal innrømme at ingen av oss trodde økonomien var så ille, forteller Rafn, og innrømmer at klubben var farlig nær en kollaps.


Uten velvillige kreditorer, ville vi ha vært konkurs. Nå har vi måttet begynne helt på nytt igjen. Vi kan ikke fortsette galskapen, men må følge «tæring etter næring»-prinsippet. De faste utgiftene våre må bli så små som mulig uten at det går nevneverdig utover det sportslige. Produktet vårt er ute på den grønna matta, og vi må gjøre det aller beste ut av midlene vi har.


Troen på Aune

Det meste tyder på at Tom Freddy Aune tar over som FFK-trener, og det er et valg Jan Rafn er svært fornøyd med.

 

Jeg har troen på Tom Freddy! Før Anders Grönhagen kom trente han laget i tre måneder og klarte seg bra. Man kan ikke vurdere ham etter fjoråret. Den første perioden hans ble han styrt av Grönhagen, den andre gangen var det mye skader og spillere på landslagsoppdrag. Da Tom tok over hadde han større ressurser i trenerteamet, nye spillere og mange tilbake fra skader, sier Rafn før han tar en liten pause.


Tom Freddy er et bra valg, han står for en ungdomslinje som klubben ønsker å ha. Jeg håper han får ut potensialet sitt!


Roser college

Når vi spør om hva klubben ønsker å gjøre på ungdomsfronten, blir Jan med en gang engasjert.

 

Ungdomssatsingen opp mot A-laget var jo fraværende i fjor. Når A-stallen er spikret i år, tror jeg gjennomsnittsalderen blir rekordlav.


Hva tror du er grunnen til dette?


At vi har bedre talenter enn tidligere. Dette tror jeg er et resultat av FFK-college. Vi må være flinkest på utvikling, og hele tiden finne nye arenaer for talentutvikling. I stedet for vanlig SFO kan det for eksempel gå an å ha fotball-SFO. Fredrikstad som by har alltid vært gode til å utvikle spillere gjennom byprosjektet og lokalklubber. Dessverre så har FFK ikke vært gode nok til å forvalte de talentene vi har fått frem. Men det gjør vi noe med nå.

 

Usikker angående guttelag

Byprosjekt-avtalen går ut i april, og det har vært diskusjonstema om klubben bør starte et eget guttelag. Hva tenker du rundt dette?


Jeg syns vi bør ta noen runder på det. Personlig vet jeg ikke om det er rette veien å gå. Er du den beste på klubblaget ditt, vet du at du må prestere hele tiden. På et lag med flere jevngode spillere, vil ikke kravene til å ta ansvar være like store, sier Jan, før han skynder seg å legge til at han ikke har noen fasit på spørsmålet.


- De beste guttespillerne blir likevel hentet opp på juniorlaget. I år har vi blant annethentet opp en spiller født i 95. Han er førsteårs guttespiller.


Må dempe forventningene

Hva mener du er de tre største utfordringene FFK som klubb har?


Den største utfordringen er økonomien. Vi må forsøke å miste avhengigheten av eksterne sponsorer på lang sikt. Kort fortalt drifte klubben på en slik måte at regningen for usunn økonomi ikke havner hos "snille onkler ".


En annen stor utfordring, er treningsfasilitetene. Vi trenger en kunstgressbane som kan være et felles samlingssted for Bylagene, junior- og A-laget. Dette er viktig for tilhørigheten blant spillerne, fortsetter han og legger til den tredje utfordringen.


Vi må komme opp i Tippeligaen igjen, samtidig som vi tar hensyn til økonomien! Hvis det ropes om nye spillere, må klubben være sterk og stå i mot presset. Jeg vil dempe forventningene om at det kun er opprykk som er godt nok, det viktigste er å få en sunn økonomi. Men beholder vi det laget vi har nå mest mulig skadefritt, så er vi gode nok til å rykke opp. Er det økonomisk spillerom vil vi nok etter hvert kunne forsterke laget. Men det holder ikke å få finansiert kjøpet. Spillerne skal ha lønn også.


Ikke bekymret for troppen

Jan er ikke bekymret for størrelsen på troppen. Han peker på fjorårets Sarpsborg 08-tropp som et eksempel på at man ikke trenger så mange spillere.

 

Sarpsborg hadde vel 16 utespillere og to keepere i fjor. Jeg tror vi skal klare å få til det samme. Det ser hvert fall ikke ut til at det kommer nye spillere inn i dette vinduet. Derfor er det også gledelig å se at vi har mange gode yngre spillere på gang. I Østfold-mesterskapet for juniorer lekte vi med både Moss og Sarpsborg. De stilte med adeccospillere , mens vi "kun" hadde med våre beste juniorspillere. Og endelig har FFK kommet i den situasjonen at de slipper dem til. Det vil også være med på å bedre vår økonomi i fremtiden.


Hvordan er status på en eventuell overgang for Éverton?


Det er ikke løst ennå, men det er fortsatt en mulighet. Alt har sin pris, og det er ikke til å legge skjul på at han har et høyt lønnsnivå. Det blir nok ingen overgang uten hjelp fra sponsorer.


Ønsker åpen klubb

Tribunene i Østfoldhallen begynner å bli fullsatte, og FFK-sanger spilles over høyttalerene. Stemningen er nervøs, men tilsynelatende positiv hos FFK-supporterne. Denne positiviteten har Jan merket seg.

 

Det har vært en stor forandring den siste måneden, stemningen i byen er mye bedre. Personlig syns jeg sørgeprosessen har vært for lang og personfokusert, forteller Jan, som ønsker en mer folkelig klubb.


I utgangspunktet ønsker vi i styret å ha færrest mulig hemmeligheter. Det er klart at noen ting forblir internt, men vi ønsker å være så åpne som mulig.


Lala til Løv-Ham?

Jan har vært den som har tatt seg av FFKs stortalent Lalawele Atakora utenfor banen. Han har nærmest blitt en «reserve-pappa» for unggutten. Togoleseren har vært mye på besøk hjemme hos Jan, og styremedlemmet har engasjert seg voldsomt for at Lala skal trives best mulig. 

 

Akkurat nå har vi kun sporadisk kontakt over internett. Infrastrukturen i Togo er ikke akkurat imponerende. For tiden er Lala fortsatt i Togo og venter på visum. Det er nesten verre enn å få oppholdstillatelse her i landet, smiler Jan oppgitt.


Mest sannsynlig blir han leid ut til Løv-Ham. Han er med i fremtidsplanene våre, og er en spiller som kan løfte klubben videre. Han er også en målestokk for våre lokale unggutter. Lala er en virkelig god spiller, og et eksempel på at det er greit å hente spillere fra Afrika innimellom. Men da må vi ha på plass integreringen fra dag èn!


Spesielt å se debutanter

Når spillerne marsjerer ut på banen om en kort stund, kommer mest sannsynlig Simen Rafn til å være en av de elleve. Jan syns det er morsomt å se sønnen, men også de andre juniorene som er med.

 

–  Det er spesielt som pappa å se sønnen debutere, spesielt da jeg har spilt i klubben selv. Men jeg syns det er like morsomt å se de fem andre som er på benken. Mitt hjerte brenner sterkt for unge spillere, ikke bare for min egen sønn. Jeg har brukt hver eneste anledning til å tale juniorlagets sak, og endelig ser det ut som om det er noen som lytter.


Som en liten kuriositet kan det nevnes at intervjuet ble avsluttet med at Jan Rafn fikk spå i krystallkula. Rafns supertips før kampen? 2-1 og scoring av Mattias Andersson...

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 21:35 | 06d4061f