Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

En nærmere titt på Celso Borges

FFK soler seg i glansen etter å ha signert Celso Borges. På den andre siden av jorden sitter Deportivo Saprissa og uttrykker frustrasjon over å ha mistet sitt store fremtidshåp: - Det er godt det er et atlanterhav og et karibisk hav mellom oss akkurat nå, humrer en tydelig fornøyd Tor-Kristian Karlsen.

Tekst av Øystein Holt, foto: daylife.com
Lagt ut: 21. January 2009 - 00:01
Relaterte saker:
Les mer:


Ingen har vanskeligheter med å forstå Saprissas frustrasjon, men Karlsen understreker at de har fulgt FIFAs reglement, og dermed har sitt på det tørre. Ingenting kan hindre at Celso Borges blir FFK-spiller fra 1. juli. Ideelt sett ønsker man å innlemme Borges allerede nå, men FFK-ledelsen er villig til å vente til sommeren om Sapriassa ikke senker sine krav.

- Fire millioner dollar

- Det har vært nevnt summer opp mot fire millioner dollar. Da forstår man at man må igjennom noen sverdslag før vi eventuelt blir enige, forteller FFKs sportsdirektør, Tor-Kristian Karlsen, til ffksupporter.net.

Saprissas visepresident, Mariano Varela, har overfor costaricansk presse uttrykt misnøye med håndteringen av forhandlingene, som de ikke var klar over pågikk. Og selv om det ikke er ulovlig, synes han det var uetisk å forhandle bak deres rygg. Ifølge VG har Varela uttalt følgende:

- Han hadde fortjent å spille i Champions League, men hvorfor Norge? Noen ganger blir spillere gale, og ønsker å dra. Men Celso skulle havnet i en annen liga. Noen spillere blir vel forvirret.

Bitterheten er til å ta og føle på, så FFK ligger litt lavt i terrenget for tiden:

- De er ikke akkurat de første du kaster deg på telefonen til, humrer Tor-Kristian Karlsen.

FFK har likevel forsøkt å få i gang konstruktive samtaler for å kjøpe fri Borges før 1. juli, men skal det bli aktuelt må Sapriassa senke sine krav vesentlig. Det er selvsagt helt uaktuelt å betale nærmere 30 millioner kroner for en spiller som uansett vil være FFKs eiendom fra 1. juli.

- En purung Ballack

- Han er et talent som fortsatt er uferdig, men der andre talenter faller av, så har Borges tatt store steg i riktig retning. Han har ikke bare gode basisferdigheter, men har også god fysikk og er fotballintelligent.

Karlsen har blitt sitert av flere medier på at FFK har signert en «purung Ballack».

- «Ligner på Ballack» blir selvsagt til «den nye Ballack» i rikspressen, men man må skrike litt høyt for å bli hørt, begrunner Karlsen den uttalelsen.

Sportsdirektøren forklarer likevel hvorfor han mener det slettes ikke er noen dårlig sammenligning.

- Borges har ferdigheter som ligner på Ballack. Han har fysikk som en defensiv midtbanespiller, men har også en god pasningsfot, blikk for spillet og kreativitet. Borges kan spille både defensivt og offensivt, og jeg utelukker heller ikke at han kan bli en boks-til-boks-spiller. Altså en typisk åtter, sier Karlsen, og forteller samtidig at Borges også har blitt benyttet på venstrekanten, selv om han i utgangspunktet er høyrebeint.

- Det blir opp til trenerteamet hvordan de ønsker å forvalte hans talent og i hvilken posisjon han etter hvert skal bli rendyrket i.

- Et eksempel er Kjetil Rekdal. Han hadde også offensive ferdigheter som Drillo ikke maktet å forvalte, og dermed ble han bare en defensiv midtbanespiller for landslaget. I Renne og Lierse scoret han derimot 10-15 mål hver sesong og var en typisk 10er.

- Borges har et såpass stort register at han er vanskelig å sette i boks. Jeg husker at jeg så Zlatan Ibrahimovic da han var 17-18 år, og tenkte "hva er dette her for noe? Kommer han til å bli en vandrespiss? Eller en typisk «center forward»"?

Karlsen er ikke redd for å smøre på med superlativer når han omtaler Borges:

- Han er pasningssterk, har gode lunger, bra på hodet, og flink til å komme på dype løp.

Norske fotballpostulater

Til tross for mange flotte ord har også Borges også noe å jobbe med. Først og fremst spiller man en helt annen type fotball i Norge enn i Sør-Amerika.

- 2009 gir nok Borges muligheten til å bli vant til norsk fotball, som er veldig annerledes sammenlignet med den som spilles i Sør-Amerika, der man har mye ballbesittelse og lavt tempo.

- Selv om han har et veldig stort register, så må han lære seg å levere i et høyere tempospill. I Norge må man spille mer direkte i lengderetningen, foreta hurtige valg og arbeide hardt uten ball. Dette er norske fotballpostulater som man må mestre for å bli en hit i Tippeligaen. Borges kan også bli bedre til å presse defensivt, få høyere aggressivitet i spillet og forbedre posisjoneringen uten ball.

- Men så lenge du har en bra basisteknikk og er lærevillig, så er dette ting man kan tilegne seg ved å trene. Talentet går først og fremst på basisferdighetene, og det er basisferdighetene man betaler for.

Den talentfulle 20-åringen er ikke spesielt hurtig, men det pleier heller ikke sentrale midtbanespillere å være.

- Han skal få tiden han trenger til å ta og føle på fotballen i Norge, og forhåpentligvis vil han gradvis i løpet av sesongen spille seg inn på laget.

Mangler europeisk pass

Tor-Kristian Karlsen beskriver Celso Borges som en ryddig, ordentlig og profesjonell type, noe som ikke er en selvfølge når det kommer til latinamerikanske spillere:

- Han har store ambisjoner om å spille på et høyt europeisk nivå.

Hvordan klarte dere å selge inn Fredrikstad til ham?

- Det er et scenario vi har jobbet med en god stund. Selv om vi ikke har vært i konkrete forhandlinger før 1. Januar, så har det vært en arbeidstanke i lang tid.

- Det er et stille marked akkurat nå, og det taler til vår fordel. Celso Borges har heller ikke sjanse til å få et europeisk pass, og det er en bakdel når man kanskje må bruke litt tid på å videreutvikle og tilpasse ham til europeisk spillestil.

- Jeg tror uansett ikke det blir et hinder når han etter hvert vil ut av Norge igjen. Da har han allerede bekreftet seg i europeisk fotball på et OK nivå.

- UEFA-cupen er naturligvis også en faktor, og det er ikke til å legge skjul på at det er lettere å selge inn en klubb som ble nummer to i serien.

- Jo, også har vi jo Norges beste fans, avslutter Karlsen overfor ffksupporter.net.

Diskutér Celso Borges i forumet.

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340