Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

PÅL ANDRÉ CZWARTEK

En rødhvit legende

Pål André Czwartek har rundet 216 obligatoriske kamper for FFK. Han er den eneste spilleren igjen fra tiden i 2. divisjon. Året er 2006 og Czwartek er i ferd med å runde av sin 9. sesong som Fredrikstadspiller. ffksupporter.net er ikke i tvil om denne påstanden: Czwartek er en rødhvit legende. En klubbspiller av de sjeldne.
Tekst av Øystein Holt, Statistikk: Tor-Arne Gjermundsen
Lagt ut: 04. November 2006 - 15:03
Relaterte saker:
- Jubileumsverdige øyeblikk blir ikke satt pris på
- Stadion takker for seg - vi applauderer tilbake
- Ramberg blir i Fredrikstad


Czwartek debuterte foran 150 tilskuere mot Drøbak/Frogn på Folkevang grusbane 22. april 1998. Det var første runde i cupen og kampen endte med 4-0 seier til FFK etter at Drøbak/Frogn hadde blitt tildelt to røde kort. Tidligere FFK-ringrever som Jon Hermansen, Tom Freddy Aune, Morten Simensen og Jon Forsberg var å finne i startelleveren.

- Jeg husker faktisk kampen når du nevner det. Det var en veldig dårlig bane, men vi vant likevel fullt fortjent, erindrer Pål André Czwartek.

– Dette er gutter jeg fortsatt har god kontakt med. Vi var en bra gjeng. Vi hadde store ambisjoner og det var en bra giv i klubben. Det er egentlig underlig at vi ikke rykket opp det året, for vi hadde et veldig bra lag på papiret. Vi tapte kvalifiseringsplassen på målforskjell, fortsetter han å mimre til ffksupporter.net.

Høyrebacken har en bachelorgrad i økonomi ved BI i Sarpsborg, men kanskje er ikke tall hans sterkeste side likevel? Kontroll over antall spilte kamper har han i alle fall ikke.

- Det nærmer seg vel 200 kamper, kommer det spørrende fra Pål André? ffksupporter.net opplyser om at hans jubileumskamp var årets 3. runde i cupen mot Kongsvinger 5. juli 2006.

- Det var jeg faktisk overrasket over. Jeg har tatt utgangspunkt i programmet til FFK, men da må det stå feil der, svarer Czwartek. Og det stemmer. Klubben har nemlig ikke kontroll på dette.

- Klubben er altfor dårlige til å sette pris på slike ting. Jeg husker at jeg spilte min 100. kamp for FFK og var skikkelig giret på å vise meg frem, men klubben hadde ikke registrert det. Det er ikke det at det er så viktig for meg med oppmerksomheten, men det er både hyggelig og morsomt å bli gjort oppmerksom på slike ting. Da gir man gjerne litt ekstra i akkurat den kampen, forteller Pål André Czwartek til ffksupporter.net.

Det var tidligere FFK-trener Bjarne Rønning som hentet Pål André Czwartek til klubben og han skryter av sin tidligere elev.

- Jeg visste at han var ekstremt hurtig og fysisk grunnsolid. Det er ofte her det skorter for spillere som tar steget opp til Tippeligaen. I tillegg er han en fin gutt, rolig og stabil. Nå hadde Czwartek spilt for Moss i Tippeligaen, så vi visste at han var en bra spiller, men det er klart det er imponerende det han har vist i FFK, forteller Bjarne Rønning til ffksupporter.net.

- Det er imponerende, forteller nåværende FFK-trener Knut Torbjørn Eggen. – Czwartek er ikke så gammel heller og fysikken hans er det ikke noe galt med, så han kan fortsatt få mange kamper til for FFK, fortsetter Eggen.

Pål André Czwartek har blitt beskrevet som det meste – alt fra svigermors drøm til et råttent eple i kurven, men noen goalgetter har han aldri vært.

- Jeg har ikke scoret så mye. Det er i hvert fall ett. To tenker jeg hvis du teller med cup, forteller Czwartek til ffksupporter.net.

Denne gangen har han helt rett. Det første målet kom 8. juni 1998 mot Vålerenga 2 foran 741 tilskuere. Czwartek scoret 3-2 målet og det endte med 4-2 seier til FFK. Czwartek startet på benken, kom inn etter 25 minutter og scoret i det 70. spilleminutt.

- Jeg kom for sent til oppmøtetidspunktet, så jeg ble satt ut av laget, men jeg tror jeg kom inn som innbytter for Jon Forsberg. Tore Krogstad stod i mål for Vålerenga og han var landslagsaktuell på den tida. Scoringen var et langskudd fra 35 meter med venstrebenet (!). jeg husker det som det var i går, forteller Czwartek til ffksupporter.net og må le når han tenker over det.

Mål nummer to kom 7. mai 2003 i første runde mot Runar. Målet ble scoret i det 90. spilleminutt og satte ettertrykkelig spikeren i kista med 8-1. Runar er som kjent et Sandefjordlag og ffksupporter.net tolker det dit hen at Czwartek har som vane å score mot lag fra Sandefjord.

- Det var et godt resonnement, ler Czwartek når han får høre vår teori. – Jeg skal i alle fall gjøre mitt beste for å opprettholde statistikken, fortsetter han.

- Til mitt forsvar skal det sies at forsvarspillere scorer mest på dødballer, men jeg er ikke med der. Jeg er den som ligger tilbake på banen for å løpe opp eventuelle kontringer, forteller Czwartek.

En brukbar bortforklaring. Vi godtar den.

Som tidligere nevnt har Pål André blitt beskrevet som svigermors drøm. Det kan virke som han har levd opp til dette ryktet på banen. Med bare 13 gule kort og et rødt gjennom tiden i FFK, kan man ikke akkurat påstå at Czwartek er stygg i spillestilen. I år står han ikke bokført med kort i det hele tatt.

- Jeg husker det røde kort ja. Det var mot FF Lillehammer (red. anm. i 2002) og vi tapte 1-0.

Askimgutten har omtrent blitt adoptert her i byen og omdøpt til en ekte Fredrikstadgutt. Czwartek har mange gode minner fra tiden i Fredrikstad, og flere vil nok kjenne seg igjen.

* Opprykket til 1. divisjon
- Det var veldig spesielt og vi fikk en ny giv i klubben.

* Opprykket til Tippeligaen
- Vi fulgte opp året etter med å rykke opp. Jeg husker godt kampen mot Oslo Øst.

* Startkampen i fjor høst
- Her har jeg minner på både godt og vondt. Måten klarte å overleve i Tippeligaen og hvor uheldige Dagfinn Enerly var.

Hadde Czwartek spilt i en engelsk klubb ville han til året fått en såkalt ”testimonial match”. Det er nemlig vanlig i England når en spiller har vært ti sesonger i en klubb. Kontrakten til Czwartek går ut etter årets sesong og klubben ønsker å ha ham med videre.

- Jeg har som trener innstilt overfor styret at vi ønsker å ha med Pål André Czwartek, forteller Knut Torbjørn Eggen til ffksupporter.net.

- Vi har en dialog, men jeg ønsker å ta det når sesongen er over. Jeg ser ikke bort ifra at jeg er FFK-spiller til året, men det er en del ting som må falle på plass i forhold til familie og jobb.

Czwartek er nemlig småbarnsfar. Linea, ei lita jente på 15 måneder, holder høy fart som sin far, men er både høyt og lavt i terrenget.

- Samboeren min jobber også veldig mye og har heller ikke en 8-16 jobb, så da blir det helgene vi stort sett kan få se hverandre. Jeg ønsker jo også å tilbringe tid med datteren min. Tidligere har jeg ut fra eget ønske kombinert jobb og fotball, men med Linea og økt treningsmengde, så er det ikke lenger mulig. Jeg har permisjon fra jobben i år, så det blir en helhetsvurdering jeg må ta etter sesongen, forteller Pål André Czwartek til ffksupporter.net.

- I tillegg vil det være viktig med støtte fra klubben og følelsen av å bli satset på, avslutter FFK-legende Pål André Czwartek.

Takk din innsats i klubben så langt, Czwartek!

Vi håper du blir med videre!


Pål André Czwarteks obligatoriske kamper for FFK:
- 216 kamper (inkl. kampen mot Lyn)
- 63 kamper i Tippeliga
- 29 kamper i 1. divisjon
- 98 kamper i 2. divisjon
- 190 kamper totalt i serien
- 26 kamper i cupen

Andre fakta:
- debuterte 22. april 1998
- 13 gule kort
- 1 rødt kort
- 2 mål (1 serie, 1 cup)
- kåret til årets spiller av klubben i 1999
- Hans først kamp for FFK var en privatkamp mot Kjelsås

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 21:35 | 06d4061f