Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

Siste kamp på Fredrikstad Stadion

Stadion takker for seg - vi applauderer tilbake

Søndag 5. november 2006 blir en helt spesiell dag for Fredrikstad Fotballklubb. Og for alle som er glad i klubben. Dagen markerer et historisk vendepunkt, både på godt og vondt. Det er duket for tidenes siste fotballkamp på Fredrikstad Stadion...
Tekst av Trond Johansen
Lagt ut: 04. November 2006 - 14:28
Relaterte saker:
- En rødhvit legende
- Jubileumsverdige øyeblikk blir ikke satt pris på
- Ramberg blir i Fredrikstad


(Vi tar et lite forbehold om at det fortsatt er muligheter for at FFK havner på kvalik og må ut i nye kamper)

Det er Rosenborg som får æren av å være siste motstander på Fredrikstad Stadion. Gjennom 94 innholdsrike år har Stadion huset et fotballag som har gitt byen mange stolte øybelikk. 9 seriemesterskap og foreløpig 10 cupmesterskap er blitt innkassert.



Begynnelsen

Det hele startet i 1914. Fredrikstad Fotballklubb var i sitt ellevte år på jakt etter et sted hvor man kunne spille fotball på regelmessig basis. Dette var ifølge historiebøkene ikke gjort i en håndvending. Flere lokale bystyremedlemmer kjempet for en beliggenhet på Østsiden. Men noen må ha tatt til fornuft, for enden på visa var at det ble anlagt fotballbane på Mørcheløkka. En sentral skikkelse var Emil Mørch som stilte en del av sin eiendom til disposisjon og bidro økønomisk til at fundamentet for det som skulle bli Fredrikstad Stadion var lagt. Åpningsdag: 9. august 1914.

Året 1914 var imdlertid et skjebnens år for en hel verden. 1. verdenskrig brøt nemlig ut 5. august, og det kom også til å sette sitt preg på åpningen av den nye idrettsplassen. Gustav Eden, som var en svært sentral FFK-spiller på denne tiden og ble klubbens første landslagsspiller, befant seg i Paris under krigsutbruddet. Da tyskerne truet den franske hovedstaden, måtte han flykte og etter en eventyrlig reise ankom han Fredrikstad fem dager før den offisielle åpningen. Og i åpningskampen stilte FFK med helt nye drakter: Det hvite og grønne (!) var beholdt, men nå hadde skjorten fått grønn stolpe foran og bak, og hvite ermer med grønt oppslag.

Åpningskampen ble spilt mot Moss. En ordinær kretskamp som endte med 3-2 til FFK! Det rent seremonielle ved åpningen var for øvrig tonet ned av hensyn til den alvorlige verndessituasjonen. Slik så et referat ut etter kampen: "Gang paa gang blev Ballen av Mossingene skutt ut for at undgaa Maal, og Fr.stad hadde det ene Hjørnespark efter det andre. Herunder fikk Fr.stad det utlignende Maal. Og længer ut i Spillet oppnaaddes endnu et, og havde Kampen varet lenger vilde det nok blit endnu mer".

Med andre ord en enkel og grei seier over mossingene.

Landets fjerde første gressbane

Rundt 1920 så eksisterte det bare tre gressbaner i Norge: I Oslo, Drammen og Bergen. I Fredrikstad mente man det var på høy tid at landet fikk sin fjerde gressbane, og denne skulle naturligvis ligge i Fredrikstad. Anledningen bød seg til å omlegge til gress i et år da FFK ble utestengt fra alle NM-kamper. Bakgrunnen var publikums minsøye med en partisk dommer i en kamp mot Ørn-Horten: "Publikum kom som en flodbølge inn på plassen (banen) for å ta dommeren, og hans liv var ikke mye verdt". Etter dette ble publikum i Fredrikstad karakterisert som "landets sletteste" og klubben ble utestengt i ett år fra Norgesmesterskapet.

Men ting er aldri så galt at det ikke er godt for noe, og FFK kan takke sitt utagerende hjemmepublikum for at spillerne fikk gress under føttene så tidlig som de gjorde. Ulempen var at FFK i mellomtiden måtte spille på Østsiden sin nye bane ved Brakkesletta i denne perioden.

31. juli 1921 ble gressbanen på Fredrikstad Stadion innviet. Åpningen av landets fjerde første gressbane var en nyhet av nasjonal interesse, og FFK hadde invitert datidens stjernelag Lyn som gjester. FFK var på forhånd dømt til å tape kampen mot et sterkt Lyn-lag som bestod av en rekke landslagsstjerner. Men FFK overrasket og vant kampen med 2-1.

Stadion møter Europa

I 1960 var Fredrikstad Stadion åsted for tidenes første Europacup-kamp i Norge. FFK skulle møte det nederlandske mesterlaget Ajax. Mange lurte på hva norske lag hadde i Europacupen å gjøre, men til slutt fikk FFK tilbudet: "Saken ble diskutert, og man ble enige om melde seg til denne turnering", står det svart på hvitt i referatet fra styremøtet i juni 1960. Noen uker etter kom Ajax til Stadion, og i det mange vil hevde er tidenes FFK-kamp ble Ajax beseiret med 4-3. Willy Olsen, Snæbbus, Arne Pedersen og Bjørn Borgen tegnet seg på scoringslisten. Dagen etter omtalte Fredriksstad Blad kampen slik: "Fredrikstad-spill av høy klasse. Dramatiske og sydlanske scener på Stadion".

På midten av 60-tallet ble tanken om å gå til anskaffelse av flomlys på Stadion diskutert under klubbens generalforsamling. Og den 20. september 1967, så ble flomlyset slått på for første gang på Stadion. Det skjedde under en kamp mot det portugisiske laget Vitoria i en Europacup-kamp. "Det beste vi har spilt i", var portugiserne sin dom om lyset etter kampen. Mindre viktig var det at FFK tapte kampen 1-5 etter at Jan Fugleset scoret FFKs trøstemål.

Den "moderne" Fredrikstad Stadion

Opp gjennom årene har imidlertid ikke Fredrikstad Stadion endret seg nevneverdig. Men er det ikke nettopp derfor så mange har trykket den til sitt bryst? Klokkesvingen, Gressvik-tribunen, lange stå, de utslitte trebenkene på hovedtribunen, klubbhuset og ikke minst det kjære stadionuret. Sesong etter sesong har alt dette vært rammen rundt FFKs mange oppturer og noen nedturer. En stadion med sjel og bærer av landets rikeste fotballkultur gjennom 94 år.

Etter FFKs tilbakekomst i norsk toppfotball, var man imidlertid nødt til å utføre nye kosmetiske inngrep. Fotballforbundets krav til stadionanlegg hadde endret seg siden sist FFK var oppe i det gode selskap. Trebenkene på hovedtribunen måtte erstattes av plaststoler, og på motsatt langside ble det også satt opp en liten sittetribune. Der har gamle og nye patrioter igjen strømmet til for å se de virkelige aristokratene i norsk fotball i aksjon.

På søndag mot Rosenborg er det sannsynligvis siste sjanse for å se Fredrikstad Fotballklubb spille fotballkamp på Fredrikstad Stadion. På Holmen.

10 500 mennesker skal gi sin hyllest - både til et fantastisk lag og til en fantastisk Stadion. En pålitelig og trofast følgesvenn i 94 år.

Stadion takker for seg - vi applauderer tilbake.



PS! Se vår bildeserie fra Fredrikstad Stadion på Holmen her.


(Kilder: "Fredrikstadgutter våre veier - FFK i 100 år", "FFK i 75 år")

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

06/10/2024 22:02 | 2001f914