Husk meg
Brukernavn
Passord
  • Du må logge inn for å kunne svare på dette innlegget! Dette gjøres øverst i høyre hjørnet.

T1974

Knøttespiller
Ble medlem: 20 aug 12
Innlegg: 67

Lagt til: 20 aug 12, 11:03

 Det er fint at det er blitt løftet litt på lokket og sluppet ut en del informasjon.

Det er vel ikke tvil at det var noen hårreisende år hvor klubben var vanstyrt som er hovedårsaken til der vi er nå. Hvem som har skylden er usikkert og kanskje ikke lenger relevant. For å si det slik, så er det flere enn daglig leder som det burde vært undersøkt hvis man skal finne svarteper.

De to store utfordringene er at når man bygde stadion så ga man ikke et økonomisk fundament utenom stadion drift. Eksempelvis skulle jo utbygging av holmen dekkes og få inntakter fra et leilighetskompleks. På Værste er alt næringsvirksomhet skilt ut og driftes av Værste AS.
For det første så var det et dårlig strategisk valg av FFK, men det åpner også opp for spørsmål om FFK har betalt uforholdsmessig mye for tomt og byggekostnader.
Argumentet om at Værste AS kunne ha tjent mer på tomtearealet om de bygget skyskraper er nok irrelevant. FFK stadion var nok like viktig for at område skulle bli utviklet som rundkjøringen ved siden av er. Man kan ikke klage på at man kunne fått mer hvis man bygget annet enn rundkjøring, fordi denne er en forutsetning for at de andre delene av Værste tomta skal bli verdt noe.

Det andre problemet er driftskostnadene.
9% av byggekostnadene i leie er over markedsleie. Det slår til og med den uavhengige rapporten fast. Denne er nå nedjustert til ca 6%. Det er vel rett under markedsleie, men fortsatt ikke en sum som skulle tilsi at man har et hjerte for klubben. Hvem eier VIP avdelingen?
FFK ser ut til at de har gått minus på dette. Og det for en del av stadion det ikke er krav om!
Ser at mange tar det for gitt at man måtte ha denne. For å slå fast det, Stadion overholder NFF sine krav om VIP fasiliteter uten VIP delen! Denne delen er kun nødvendig i forhold til UEFA sine krav, og dermed bare i forhold til UEFA kamper!
Den store kostnaden er byggelånet. Hvis man slår sammen tallene fra Josimar og f-b.no (som i å for seg ikke er ulike) så har man et byggelån på 41 millioner som skal nedbetales over 40 år til en rente som ligger rett under 20%.
Det er vel her det store ubesvarte spørsmålet er, hvor er disse pengene lånt?
Det den som sitter på dette lånet som er den som melker kua. Vi snakker om at klubben må ut med 240-320 millioner over 40 år om tallene fra f-b.no og Josimar stemmer. Og de tallene er like begge steder.

Til sist så er det et annet interessant spørsmål.
Siden FFK ettergir lån, for at Værste skal ettergi gjeld, samt at andre ”fordringer” kan omskapes til aksjer, så kontrollerer Værste stadig mer av stadion og FFK mindre. Det er magert håp om eliteseriespill neste år, og dermed går man videre ned i gjørma økonomisk. Hva skjer med stadion når FFK ikke kan betale?
Blir det som Telenor arena et nytt konferansesenter i Fredrikstad?
Ulempen er at i motsetning til Stabæk som hadde Nadderud i bakhånd så er Holmen borte.
Blir det degradering og maks 2 divisjon på mercur?
Kommunen eiere 1/3 av Værste og det er vel relevant og spørre de hvilke planer de har for en av de viktigste kultur og turist attraksjonen byen har….

---------------------------

Thomas


Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 21:35 | 06d4061f