I FFK 1977-83

Solid midtstopper som var en viktig brikke i FFK på slutten av 70- og begynnelsen av 80-tallet.

Askimguttene Tommy Warchol og Vidar Hansen dukket uanmeldt opp på FFKs klubbhus vinteren 1977. De to viste seg raskt som solide forsterkninger, og sammen med Kai Erik Herlovsen dannet Warchol lenge et av Norges beste midtstopperpar.

Allerede i 1978 skulle midtstopperen havne i begivenhetenes sentrum. Ved serieslutt havnet FFK på andreplass i 2. divisjon avdeling A. Det betydde kvalifiseringsspill om opprykk til 1. divisjon. Det var duket for en dramatisk serieavslutning.

De to andre lagene i kvalifiseringsspillet var Tromsø og Ham-Kam. Kamma vant den første kampen dem i mellom 3-0, så da FFK beseiret TIL 1-0 på Stadion tre dager etter, var tromsøværingene ute av opprykkskampen. Siste kamp på Hamar ble derfor helt avgjørende. FFK måtte vinne for å rykke opp, Ham-Kam klarte seg med uavgjort.

Fredrikstad fikk starten man bare kunne drømme om da man scoret etter 13,6 sekunder. Resultatet sto seg til det 85. minutt. Da satte Tommy Warchol inn en takling på en Hamar-spiller. Dommeren mente at taklingen var i overkant, og dømte straffe.

- Jeg er helt sikker på at jeg tok ballen, sukket Askimgutten etter kampen.

Det hjalp ikke. Straffen ble kontant satt i mål, og opprykket glapp med minutter igjen å spille. Skuffelsen sto å lese i spillernes ansikter.

I perioden 1977-82 var Tommy Warchol et av FFKs sikreste kort, og i løpet av disse seks sesongene gikk han kun glipp av tre seriekamper.

En av disse var bortekampen mot Rosenborg 16. mai 1981. FFK hadde fått en dårlig seriestart, og den ellers så trauste midtstopperen uttalte til Fredriksstad Blad at han mente FFK var feilkoblet i sitt spill. Denne kritikken ble tatt ille opp av FFKs ledelse, og da kampen ble sparket i gang på Lerkendal valgte Warchol å stå over.

Etter å ha spilt 14 kamper i opprykkssesongen 1983 valgte forsvarsspilleren å takke for seg i FFK.

FFKs jubileumsbok minnes Tommy Warchol slik:

"Tommy var en knallhard, men elegant forsvarsspiller. Særlig var han ruvende i luften."

Tommy Warchol ble senere trener for Kråkerøy i perioden 1988-90 før han tok et hvileår i 1991. Han har også spilt for FFKs Old Boys-lag.