Husk meg
Brukernavn
Passord

Terje Høili

Bilde av Terje Høili
Posisjon Midtbane
Alder 80 år (23.03.1944)
Fødested Fredrikstad
Nasjonalitet NO Norge
Andre klubber Lisleby FK (1961-62)

Biografi


I FFK 1962-64, 67, 71-74

Lovende men skadeutsatt angrepsspiller som senere markerte seg som en av FFKs viktigste investorer og støttespillere.

Det skapte store forventninger da Lislebys Terje Høili meldte overgang til FFK 13. juni 1962. 18-åringen var regnet som et av landets største angrepstalent, og unggutten hadde allerede spilt eliteseriekamper for LFK.

Høili debuterte for FFK i seriekampen mot Rosenborg på Stadion 1. juli 1962 og scoret ett av målene i kampen FFK vant 2-0.

19 år gamle Terje Høili header inn FFKs andre mål i 3-3-kampen
mot Sarpsborg på Stadion 18. august 1963. Fra ffksupporter.nets utklippssamling

I løpet av høsten 1962 ble det i alt syv seriekamper og tre mål, men i bortekampen mot Vålerengen 23. august var uhellet ute. Høili brakk beinet. Det skulle ikke bli siste gang.

Det var derimot ikke lange stunden stortalentet ble borte. Allerede til europacupkampen mot ungarske Vasas 5. september (1-4) var han tilbake, og han spilte også returoppgjøret i Budapest to uker senere da FFK ble ydmyket 0-7.

Da 1963-sesongen tok til valgte Terje Høili å prioritere skolegang, men på sensommeren var han tilbake og satset for fullt. Han vant tilbake A-lagsplassen fra Jan "Plonny" Nilsen, og scoret kampens første mål i cupfinalen mot Skeid i slutten av oktober. Det var ikke nok. Oslolaget kom tilbake og ble norgesmestere med 2-1.

Etter at sesongen var over ble Høili tatt ut til en kretskamp på Sarpsborg Stadion, og nok en gang pådro han seg beinbrudd. Denne gangen måtte han tilbringe nesten et år på sidelinjen. Beinbruddet satte en stopper for et mulig prøvespill i Manchester United.

- Jeg kom hjem fra en U-landskamp mot Nederland da jeg skulle spille en treningskamp mot Østfold Kretslag. Keeperen som var fra Sparta, var en sværing på 130 kilo. En spretten kar likevel, som gikk opp i en duell med meg og datt ned, fortalte Høili til Demokraten i 2003.
- Hva skjedde?, undret avisens utsendte.
- Oppe på beinet mitt som var i strekk og skulle skyte ballen i mål. Keeperen brakk det som var inne i beinet mitt og der forsvant også proffdrømmen.

Gjennom vinteren 1964/65 var Høili i full trening, og forventningene var nok en gang høye. Men i en B-kamp mot Moss på Stadion 13. mai 1965 smalt det igjen. Angrepsspilleren brakk beinet for tredje gang på to og et halvt år.

Terje Høili på skuldrene til Bjørn Borgen (til venstre) og
Roar "Pontus" Johansen etter to mål mot Sarpsborg i 1967.
Foto: ukjent

Dermed gikk både 1965- og 1966-sesongen fløyten. I 1967 gjorde Høili riktignok et gledelig comeback med to scoringer da Sarpsborg ble slått på bortebane med 3-0 7. august, men det ble bare tre seriekamper for ulykkesfuglen i løpet av høstsesongen.

Terje Høili valgte etter hvert spill for gamleklubben Lisleby, men i 1971 var han tilbake i FFK. Selv om han manglet noe av sin gamle målteft, skulle Høili bli en av klubbens viktigste spillere de neste årene. Han spilte samtlige kamper i 1971 og 72, men i 1973 måtte han og resten av lagkameratene tåle FFKs første nedrykk noensinne.

Etter å ha spilt ni kamper i 2. divisjon i 1974, valgte Terje Høili å takke for seg i FFK for denne gang.

Med fotballskoene godt plantet på hylla, våknet kremmerånden i Terje Høili. Han begynte å selge tannbørster i 1977, og utvidet etter hvert porteføljen til å inneholde en rekke forbrukerprodukter. Senere fikk han i gang grossistavtaler med Europris, Max 20 og Rema 1000. I 2000 kjøpte han 50 prosent av Europris, og fire år senere solgte han bedriftene videre med solid fortjeneste. Suksessen i daglivarehandelen har gjort Terje Høili til en av Fredrikstaddistriktetes rikeste menn, og i 2008 sto hans nye bolig ferdig på Ekheim på Kråkerøy. Med 3500 kvadratmeter var krypinnet Norges største enebolig.

FFKs rike onkel

Fredrikstad Fotballklubb på slutten av 90-tallet var et trist skue. Aristokraten surret rundt i 2. divisjon og slet med dårlig økonomi og lave publikumstall. Alt snudde da det i september 2001 ble klart at FFK hadde ansatt tidligere Mossetrener Knut Torbjørn Eggen som sportssjef. Å hente trønderen til plankebyen var derimot ikke billig, og Terje Høili, Henning Forsberg, Jon Brynildsen og Fredrikstad Energiverk bidro alle til at overgangen gikk i orden.

Åge Johansen, Jan Fuglset, Terje Høili og Bjørge Sandhaug.
Foto: FFK

Ansettelsen av Eggen markerte at Terje Høili var tilbake i FFK-systemet for fullt. I 2002 var han involvert da FFK sikret seg toppspillere som Tore Pedersen og Kent Bergersen, og støtten fortsatte i årene som fulgte.

Høili var lenge motstander av å bygge en ny stadion på det gamle FMV-området. Han ønsket å ruste opp den gamle stadion på Holmen, og erklærte i mai 2004 at han ville trekke seg som FFK-sponsor om FMV ble foretrukket. Høili hevdet blant annet at eierne av Værste AS hadde økonomiske interesser i et nytt stadion på Kråkerøy.

- På tre år har jeg sponset i størrelsesorden 10-15 millioner kroner. Værste-aktørene har til sammenligning bidratt med tre millioner kroner. De har fattet den store interessen først etter at laget rykket opp, sa Høili til Fredriksstad Blad.

Høilis utspill vakte reaksjoner, og mange mente at sponsorens uttalelser var utidige. Fredriksstad Blad skrev følgende på lederplass 27. mai 2004:

"Terje Høili har sin del av æren for at FFK er tilbake i fotballens elitedivisjon. Høilis håndsrekning har vært mer enn kjærkommen. Nå har den «snille onkel» skiftet stil, og i gårsdagens avis fremsto han nærmest som en furten guttunge som ikke får viljen sin. Blir ikke stadion værende på Holmen, er det slutt på pengestøtten, lyder beskjeden fra byens rikeste mann. Svaret må være: Hvis det ligger slike forutsetninger bak sponsingen, får klubben heller klare seg uten Høilis hjelp.
[...]
Klubben må ikke la seg presse. Hvis Terje Høili ikke firer på sine betingelser for å gi økonomisk støtte, bør FFK starte den smertefulle prosessen det er å løsrive seg fra sin «rike onkel»."

Terje Høili tester han SFKs Kolbjørn Nilsen. Foto: FFK

Terje Høili har heller ikke vært redd for å uttale seg om FFKs sportslige satsing. I august 2004 ga han sportslig leder Harry Hansen skylden for de svake resultatene laget hadde hatt så langt i sin comebacksesong i eliteserien.

- Det har vært mange rare innkjøp. Og for å snakke rett frem, så er det én person som har hovedansvaret. Jeg setter store spørsmålstegn ved den strategien som er valgt - eller kanskje heller mangelen på sådan. Når den ansvarlige for å skaffe forsterkninger tar ferie midt i den beste innkjøpstiden, så er det noe riv ruskende galt. Slik fungerer det i hvert fall ikke i den delen av forretningslivet jeg jobber. Der må man være på allerten hele tiden, var den klare beskjeden til Fredriksstad Blad.
- Sikter du til Harry Hansen?, spurte journalist Jon Jacobsen.
- Ja, det er jo han som er ansatt for å ta seg av innkjøpene, sa Høili som samtidig annonserte at han nå så seg ferdig som FFK-sponsor.

En oppgitt Knut Torbjørn Eggen skrev et åpent brev til klubbens rike onkel:

"Selvsagt er det ikke Harry Hansens skyld, eller for den saks skyld noen annen enkeltperson skyld, når en organisasjon seiler i motvind i en periode. Kanskje trenger flere enn Terje Høili en påminnelse om hvordan organisasjonsstrukturen i FFK er, og hvordan sportslige strategier formes og vedtas.
[...]
Jeg er fortsatt veldig stolt av snuoperasjonen som er gjort og det mørke 90-tallet er definitivt forbi. Men ingen organisasjon tåler en langvarig borgerkrig, så kjære FFK-kritikere: TENK DERE OM!"

Høili måtte tåle hard kritikk for avgjørelsen om å trekke seg som sponsor, men fikk også støtte fra flere. Til slutt måtte FFK be Høili om unnskyldning, men 24. august ga han sine aksjer i FFK til klubben. Etter totalt tre oppkjøpsrunder siden 1997 eide Høili ti prosent av aksjene i Eiendom ASA og åtte prosent av aksjene i Sport ASA.

- Med dette ønsker jeg å slå fast at jeg aldri har hatt noen som helst egne økonomiske interesser knyttet til bygging av et nytt stadion, sa Høili til Fredrikstad Blad

I tillegg trakk han seg som draktsponsor, og i all hast ble Brynild Gruppen og Fredrikstad Energi hentet inn som sponsorer. Det var klart at spørsmålet om det nye stadionet var en sak som satte sterke følelser i sving.

Sommeren 2006 ble Morgan Andersen ansatt som FFK-direktør. Det hadde en stund blitt stilt spørsmål ved klubbens økonomi, men hvor ille det faktisk sto til var nok ukjent for de fleste. Andersen gikk umiddelbart i gang med å kontakte potensielle investorer, blant annet den gamle støttespilleren Terje Høili. Høili og Andersen hadde barn i samme klasse og kjente hverandre fra før.

Høili og de andre investorene hadde vært svært delaktige i å hente Raymond Kvisvik til FFK sommeren 2005, og nå spyttet selskapet deres - Fredrikstad Spillerinvest - inn 22 millioner kroner for å redde klubben. Til gjengjeld fikk gruppen eierrettighetene til 50 % av spillergruppen. Nye penger betydde at man fikk mulighet til å forsterke laget i kampen for å berge plassen.

- Jeg fikk med meg en del av gutta i byen på det. Det var nødvendig for å slippe unna konkurs, sa Terje Høili til Dagens Næringsliv i 2008.

Dette markerte at Høili var tilbake for fullt som støttespiller for FFK etter to års pause.

- Da vi var kritiske til disposisjonene i FFK og trappet ned sponsorvirksomheten i 2004 ble belastningen på familien veldig stor. Vi ble fremstilt som svikere og situasjonen var ubehagelig. Derfor har vi hatt mer enn et familieråd på om vi skulle engasjere oss i klubben igjen. Men det som skjer nå er med et så stort positivt fortegn at vi satser for fullt, fortalte Høili til Fredriksstad Blad 15. august 2006.

Siden den gang har Terje Høili vært en av FFKs viktigste støttespillere. Han og Fredrikstad Spillerinvest har vært involvert i å hente en lang rekke spillere til klubben og skal ha mye av æren for FFKs sportslige suksess. I 2007 betalte Høili fem millioner kroner for å verne navnet "Fredrikstad Stadion" på den nybygde arenaen på Kråkerøy.

- Kampen om plankebyen

19. april 2008 hadde Dagens Næringsliv en ti-siders reportasje om forholdet mellom FFKs to store investorkjemper: Jon Brynildsen og Terje Høili. Reportasjen hadde overskriften "Kampen om plankebyen" og ble innledet slik:

"Den ene kontrollerer stadionet, den andre kontrollerer spillerne. I ti år har Fredrikstads to rikeste menn - Terje Høili og Jon Brynildsen - kjempet om å være byens rike onkel."

Henning Forsberg (til venstre) og Terje Høili på tribunen under
hjemmekampen mot Bodø/Glimt i 2008. Foto: fredrikstadfk.no

Advokatfirmaet som hadde gransket stadionavtalen konkluderte med at konflikten som hadde oppstått var et symptom på en mer langvarig og dyptgripende konflikt. Sentralt i denne konflikten sto Terje Høili og Jon Brynildsen.

- Jeg opplever det som surrealistisk, rene x-files. Det er vi i værste as som har sørget for at Fredrikstad har fått et nytt stadion. Så blir vi angrepet hele tiden, helst under beltestedet. Det er slitsomt. Uten nytt stadion ville FFK blitt dumpet ned i divisjonene, sa Jon Brynildsen til avisen.

- Jeg har støttet Fredrikstad med over 35 millioner kroner. Den neste på listen ligger ikke mye over fem, antar jeg, for å sette det i perspektiv. Så får jeg bare kritikk. Sånn er livet. Jeg er ikke uvenner med Jon Brynildsen. La oss si at man er uenige om et par ting, var Terje Høilis reaksjon.
- Angrer du noe?, undret Dagens Næringsliv.
- Jeg angrer ikke en dritt. Jeg har hatt ryggrad i dette spillet, og jeg har god samvittighet.

Dagens Næringsliv hevdet at da Værste AS ble opprettet i 1997 for å utvikle den gamle tomten til Fredrikstad Mekaniske Verksted, ble Terje Høili satt utenfor.
- Det var aldri noe tema å utvide investorgruppen, fortalte en av initiativtakerne, Jon Brynildsens kamerat Øivind Aspeng.
- [Terje Høili] hadde en profesjonell tilnærming til det, men følte seg tilsidesatt.

- Det stemmer ikke. Jeg hadde mer enn nok med å bygge min egen bedrift på den tiden, var Høilis versjon.

Terje Høili og hans nærmeste allierte, Henning Forsberg, hadde vært klare på at byggingen av et nytt stadion måtte skje på den gamle tomten på Holmen. Overraskelsen var dermed stor da det ble klart at Værste AS hadde begynt arbeidet med å flytte FFK over til Kråkerøy. Noen av de som ledet prosessen var blant Forsbergs nærmeste medarbeidere, blant andre Øyvind Aspeng.

- Det var overraskende. Det var et bakholdsangrep, fortalte Henning Forsberg til Dagens Næringsliv.

Terje Høili ble tilbudt en aksjepost i Værste. Dette tilbudet avviste han.
- Jeg hadde planer om å bygge et eget stadion. Men plasseringen skulle være på Holmen. Da ville FFK eie sitt eget anlegg med inntekter fra næringslokaler.

- For noe tull. Sier han dette nå? Det var FFK som trengte et nytt stadion, ikke Værste, var Jon Brynildsens reaksjon.

Terje Høilis meritter:
3 U-landskamper (1963-64)
2 juniorlandskamper (1962)
5 europacupkamper (1962, 1972-73)
Cupfinalist 1963, 71
1 cupfinalemål (1963)
73 eliteseriekamper i FFK (1962-64, 67, 71-73)
20 eliteseriemål i FFK (1962-64, 67, 71-73)
9 kamper på nivå 2 (1974)
1 mål på nivå 2 (1974)

Oppdatert: 15. juli 2009

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

17/02/2024 15:30 | 3147bc24